Home > Veel voorkomende aandoeningen

Veel voorkomende aandoeningen

Hieronder vind je de meest voorkomende aandoeningen die door de podotherapeut kunnen worden behandeld en/of worden aangepakt met behulp van:

Schoenadvies, orthopedische zolen, voetverzorging  (denk aan pijnlijk eelt of een ingegroeide nagel) manueel therapie alléén voor de voet en het onderbeen. Maar ook leefstijl advies, daarnaast (elektro) acupunctuur en dry needling.


(poly)neuropathie

Een beschadiging of aandoening aan een zenuw wordt neuropathie genoemd. Wanneer er meerdere zenuwen aangedaan zijn wordt dit polyneuropathie genoemd.

Lees verder >

Aandoeningen van de lies

Liesblessures zijn veel voorkomend binnen verschillende takken van sport. Vaak ligt de oorzaak in een verkeerd bewegingspatroon waardoor chronische overbelasting van de spieren in de lies ontstaan.

Lees verder >

Achillespeesklachten

Pijnklachten aan de achillespees kunnen verschillende oorzaken hebben. De achillespees wordt sterk beïnvloed door de stand van de voet, de groei van uw kind en het looppatroon.

Lees verder >

Achillodynie

Veelvuldige, verkeerde belasting van de achillespees kan leiden tot (kleine) beschadiging van deze pees. Pezen zijn nauwelijks voorzien van bloedvaten en genezen daarom vaak erg langzaam.

Lees verder >

Afwijkende stand van de benen

Peuters en kleuters maken een enorme ontwikkeling door. Ook de stand van de benen heeft daar een grote rol in. Een O-stand en een X-stand worden veel gezien tijdens deze ontwikkeling. De O-stand is normaal voor kinderen tot 1 jaar.

Lees verder >

Afwijkende stand van de tenen

De stand van de tenen worden beïnvloed door bijvoorbeeld de spierspanning, het looppatroon en de stand van gewrichten. Wanneer hier een disbalans in ontstaat kunnen tenen een afwijkende stand ontwikkelen.

Lees verder >

Anterior tibiotalair compressiesyndroom

Herhaaldelijk flexie van de enkel geeft compressie in het gewricht waardoor pijnklachten ontstaan. Sporters die veelvuldig springen en landen of hurken lopen een vergroot risico op het ontwikkelen van deze klachten.

Lees verder >

Artrose

Bij artrose van de heup kunnen forse pijnklachten ontstaan. Artrose is slijtage van het kraakbeen in het gewricht. Pijnklachten zijn wisselend per persoon.

Lees verder >

Artrose BSG

Bij artrose van ‘bovenste spronggewricht’, de enkel, kunnen forse pijnklachten ontstaan. Artrose is slijtage van het kraakbeen in het gewricht.

Lees verder >

Artrose MTP-1 gewricht

Bij artrose van het gewricht van de grote teen kunnen scherpe pijnklachten ontstaan. Met name het afwikkelen van de voet is pijnlijk. Artrose is slijtage van het kraakbeen in het gewricht.

Lees verder >

Atrofisch plantair capiton

Onder de voorvoet bevindt zich een onderhuids vetkussen. Dit vetkussen beschermt de gewrichten in de voorvoeten tegen de druk tijdens het staan en lopen. Naarmate men ouder wordt of bijvoorbeeld de voeten veel belast worden, wordt dit vetkussen dunner.

Lees verder >

Beenlengteverschil

Een verschil in beenlengte kan scheefstand in het bekken en de rug tot gevolg hebben. Dit gaat niet altijd gepaard met pijnklachten. Tijdens groeiperioden is het normaal dat de beide benen ongelijk in lengte groeien, vaak lost dit zich vanzelf op.

Lees verder >

Bruised Heel

Letterlijk betekent dit ‘gekneusde hiel’. Eigenlijk is de hiel, het hielbeen, niet aangedaan maar juist het vetkussensysteem daaronder.

Lees verder >

Bursitis subtrochanterica

Hierbij is de slijmbeurs, een bursa, in de heup ontstoken. Oorzaken kunnen zijn een acute beschadiging, overbelasting of bijvoorbeeld het verkeerd functioneren van de omliggende spieren.

Lees verder >

Compressie neuropathie

Bij klachten als gevolg van een zenuwinklemming spreken we van compressie neuropathie. Symptomen kunnen zijn een dof, tintelend gevoel, scherpe pijnscheuten of spieruitval.

Lees verder >

Coup de Fouet

Deze aandoening is beter bekend onder de naam ‘zweepslag’. Zweepslag is een scheur in de kuitspier die ontstaat bij plotselinge rek door bijvoorbeeld een verkeerde beweging.

Lees verder >

Fasciitis plantaris

Onder de voet bevindt zich een peesplaat. Deze peesplaat komt op rek tijdens belasten van de voet. Bij teveel of verkeerde belasting kan deze peesplaat gaan irriteren of zelfs ontsteken.

Lees verder >

Fatpad syndroom

Onder de hiel bevinden zich verschillende vetkussentjes ter bescherming van het hielbeen. Dit complexe vetkamersysteem kan gaan slijten waardoor vetkussentjes gaan lekken.

Lees verder >

Fractuur os sesamodeum

Door teveel belasting op de grote teen kan een fractuur ontstaan aan het os sesamoïdeum. Dit is een klein botfragment verweven in een pees onder het gewricht van de grote teen. Botaandoeningen, veelvuldige of forse, plotselinge krachten zijn mogelijke oorzaken van deze aandoening.

Lees verder >

Genua valga/vara

Deze term geeft aan dat de knieën in een X- of O-stand staan. Dit kan pijnklachten geven tijdens staan en/of lopen vanwege de overmatige trekkracht of verwringing in de knieën.

Lees verder >

Gonartrose

Bij artrose van de knie kunnen forse pijnklachten ontstaan. Artrose is slijtage van het kraakbeen in het gewricht. Pijnklachten zijn wisselend per persoon.

Lees verder >

Haglundse exostose

Er is sprake van een verdikking van het bot aan de achterzijde van het hielbeen. Door verkeerde schoenen of bijvoorbeeld een afwijkende voetstand en looppatroon ontstaat extra druk op het hielbeen.

Lees verder >

Hallux abductovalgus

Deze aandoening wordt afgekort met ‘HAV’ en betreft een scheefstand van de grote teen. Met name vrouwen ontwikkelen deze aandoening. Oorzaken zijn niet altijd duidelijk te achterhalen en pijnklachten verschillen per persoon.

Lees verder >

Hernia nuclei pulposi

Deze aandoening staat vooral bekend onder de korte benaming ‘hernia’. Een van de tussenwervelschijven stulpt uit en geeft druk op het ruggenmerg.

Lees verder >

Hielspoor

Hielspoor wordt vaak verward met fasciitis plantaris of een overbelasting van de peesplaat. Bij hielspoor is op een röntgenfoto een uitsteeksel van het hielbeen zichtbaar.

Lees verder >

Hypermobiliteit

Hypermobiliteit houdt letterlijk in dat er teveel beweging in de gewrichten mogelijk is door erg soepele banden en pezen. Dit veroorzaakt niet altijd klachten en past tot op zekere hoogte bij bepaalde leeftijden.

Lees verder >

Ingegroeide nagel

Wanneer de nagel met de zijkant of het uiteinde in de huid groeit, spreken we van een ingegroeide nagel. Bijna altijd is de nagel van de grote teen de boosdoener; deze nagel is het grootst, sterkst en krijgt vaak de meeste druk te verduren.

Lees verder >

Instabiliteit enkels

Instabiliteit van de enkels is het meest voorkomend bij kinderen. Veelvuldig zwikken van de enkels is een bekend symptoom. De oorzaken kunnen echter zeer verschillend zijn.

Lees verder >

Instabiliteit knie

Instabiliteit van de knie komt meestal voor na sportletsel, maar ook het gevolg zijn van een afwijkend looppatroon. De podotherapeut kan na een uitgebreid onderzoek vaak gericht schoenadvies geven.

Lees verder >

Inversie/eversietrauma

Zowel aan de binnen- als aan de buitenkant van de enkels bevinden zich stugge, sterke enkelbanden. Deze verbinden de voet met het onderbeen en zorgen ervoor dat de enkel stabiel kan bewegen.

Lees verder >

Jicht

Jicht is een ontsteking van het gewricht als gevolg van urinezuurkristallen die neerslaan in het gewricht. Urinezuur is een afvalproduct van ons lichaam en worden normaal gesproken door de nieren uitgescheiden via de urine.

Lees verder >

Jumpers Knee

Zoals de naam al zegt is dit een knieklacht die aanwezig is als gevolg van en tijdens springen. De pijn bevindt zich net onder de knieschijf en vaak geldt hoe intensiever de belasting hoe heftiger de klacht.

Lees verder >

Lig. collaterale laterale/mediale

De binnenste en buitenste kniebanden zorgen voornamelijk voor de stabiliteit van het kniegewricht. Bij overmatige trekkrachten of druk door verkeerde stand of functioneren kunnen deze banden overbelast en beschadigd raken.

Lees verder >

Likdoorn

Een likdoorn, of ook wel eksteroog genoemd, is het gevolg van een drukplek. De huid maakt eelt aan ter bescherming tegen de druk. Het eelt kan zich als een beschermlaag aan de oppervlak ontwikkelen of gaat als een scherpe punt naar binnen staan. In het laatste geval spreken we van een likdoorn. Een likdoorn kan erg pijnlijk zijn en verdwijnt niet vanzelf. De podotherapeut kan de likdoorn, vaak pijnloos, verwijderen.

Lees verder >

Mediale tibiale stress syndroom (MTSS)

Deze aandoening is meer bekend onder de naam ‘Shin splints’ of ‘Spring schenen’. De peesstructuren een de binnenzijde van het onderbeen geven een ontstekingsreactie als gevolg van overbelasting.

Lees verder >

Morbus Kohler I

Met name de binnenzijde van de voet is zeer pijnlijk. Dit is het gevolg van een groeistoornis van een botje in de voet, mogelijk door een verminderde bloedtoevoer. Morbus Kohler I komt met name voor bij meisjes in de leeftijd van 2-5 jaar.

Lees verder >

Morbus Kohler II

Met name het tweede middenvoetsbeentje is pijnlijk en kan zelfs rood en gezwollen zijn. Dit is het gevolg van een groeistoornis van het middenvoetsbeentje, mogelijk door een verminderde bloedtoevoer.

Lees verder >

Morbus Ledderhose

Bij Morbus Ledderhose zijn er verdikkingen aanwezig in de peesplaat onder de voet. De oorzaak van de aandoening is onbekend. Soms is een verband zichtbaar met Dupytren, een vergelijkbare aandoening in de handen.

Lees verder >

Morbus Osgood Schlatter

Deze aandoening ontstaat door teveel trekkracht van de bovenbeenspier- en pees. Door de grote trekkracht ontstaat pijn bij de aanhechting net onder de knie, op het scheenbeen.

Lees verder >

Morbus Sever

Morbus Sever is een ontstekingsreactie van de groeischijf in het hielbeen. Deze aandoening komt vaak voor bij actieve kinderen tussen de 8 en 13 jaar, met name bij jongens. De trekkracht van de achillespees speelt hierin een belangrijke rol.

Lees verder >

Mortonse neuralgie

Er is sprake van een zenuwinklemming tussen twee middenvoetsbeentjes. De locatie, oorzaak en pijnklachten kunnen verschillen per persoon. De zenuw kan geïrriteerd of zelfs verdikt zijn. Mortonse neuralgie komt vaker voor bij vrouwen, maar ook mensen met brede voeten of niet geschikte schoenen hebben een verhoogd risico. De pijnklachten zijn vaak scherp en aanwezig tijdens

Lees verder >

Patellofemoraal pijnsyndroom

Deze aandoening wordt ook wel retropatellaire chrondropathie genoemd. Er is sprake van niet goed functioneren van de knieschijf waardoor pijnklachten ontstaan tijdens belasten.

Lees verder >

Piriformis syndroom

De musculus piriformis, een spier, loopt van het stuitje naar de heupkop. Direct onder deze spier ligt een zenuw, de nervus ischiadicus. Bij een verkorte of teveel gespannen musculus piriformis ontstaat inklemming van de nervus ischiadicus.

Lees verder >

Runners Toe

Bij een runners toe is er sprake van een bloeding onder de nagel. Deze bloeding is het gevolg van teveel langdurige of het hoge, plotseling druk op de nagel.

Lees verder >

Sand Toe

Klaagt uw kind regelmatig over vermoeidheid in de voeten en/of benen? Tot op zekere hoogte is vermoeidheid bij belasten normaal. Echter kan het voorkomen dat vermoeidheid al erg snel opspeelt. Vaak is dit het gevolg van een afwijkend looppatroon.

Lees verder >

Schimmelnagels

De nagels vertonen een geelbruine verkleuring en brokkelen makkelijk af. Om werkelijk aan te kunnen tonen of er sprake is van een schimmel, moet er onderzoek gedaan worden in het laboratorium.

Lees verder >

Scoliose

Een kromming in de werkvelkolom wordt ook wel scoliose genoemd. Deze kromming kan ontstaan door bijvoorbeeld een ongelijke lengte van de benen, een verwringing in het bekken of dit kan gewoon de stand van de wervelkolom zijn.

Lees verder >

Sesamoïditis

Dit is een ontsteking van het kleine botfragment dat zich verweven in een pees onder het gewricht van de grote teen bevindt.

Lees verder >

Sinus tarsi syndroom

De sinus tarsi is een holte in het gewricht aan de buitenzijde van de enkel. Door deze holte lopen bloedvaten en zenuwbanen. Bij het sinus tarsi syndroom worden met name de zenuwbanen ingeklemd in het gewricht.

Lees verder >

Tarsaal tunnel syndroom

De tarsale tunnel bevindt zich aan de binnenzijde van de enkel. Bij teveel druk of juist trekkracht raakt de zenuw in deze tunnel ingeklemd en geeft pijnklachten.

Lees verder >

Tractus iliotibialis frictie syndroom

Dit is een overbelastingsklacht van een pees aan de buitenzijde van de knie. Door frictie van de pees op het uiteinde van het dijbeen ontstaat lokale irritatie. Met name hardlopers lopen veel risico op het ontwikkelen van deze aandoening.

Lees verder >

Turf Toe

Bij deze aandoening heeft gewricht van de grote teen een plotseling te grote beweging of herhaalde bewegingen naar boven gemaakt. Er ontstaat beschadiging van het gewrichtskapsel en/of omliggende banden en pezen met pijnklachten en bewegingsbeperking tot gevolg.

Lees verder >

Vaatlijden

Beschadiging van de vaten kan veroorzaakt worden door zeer uiteenlopende aandoeningen. Klachten kunnen daarom ook erg verschillende zijn.

Lees verder >

Veelvuldig struikelen

Tijdens de groei en ontwikkeling van het kind is een goed looppatroon van groot belang. Veelvuldig struikelen kan een aanwijzing zijn van een afwijkende voet- en/of knie- en heupstand.

Lees verder >

Vermoeide voeten en/of benen

Klaagt uw kind regelmatig over vermoeidheid in de voeten en/of benen? Tot op zekere hoogte is vermoeidheid bij belasten normaal. Echter kan het voorkomen dat vermoeidheid al erg snel opspeelt. Vaak is dit het gevolg van een afwijkend looppatroon.

Lees verder >

Wratten

Wratten ontstaan door een ongeremde celgroei als gevolg van een virus. De huisarts kan de wrat behandelen door deze aan te stippen met stikstof. Echter biedt dit niet altijd het gewenste resultaat.

Lees verder >

Wij zijn aangesloten bij: