Artrose

Bij artrose van de heup kunnen forse pijnklachten ontstaan. Artrose is slijtage van het kraakbeen in het gewricht. Pijnklachten zijn wisselend per persoon. Zowel tijdens belasten als tijdens rust, maar ook stekend of juist zeurende pijn kunnen aanwezig zijn. De podotherapeut zal een uitgebreid onderzoek uitvoeren met loopanalyses. Met deze gegevens kunnen schoenadvies, schoenaanpassing en podotherapeutische zolen voor vermindering van klachten zorgen. 

Wat is Artrose?

Artrose, ook wel slijtage-artritis genoemd, is een aandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten geleidelijk verslechtert. Dit kan leiden tot botvergroeiingen, ontsteking en pijnlijke symptomen.

Hoe ontstaat Artrose?

Artrose kan ontstaan door verschillende factoren, waaronder veroudering, overmatig gebruik van de gewrichten, eerdere gewrichtsblessures, genetische aanleg en obesitas. Deze factoren dragen bij aan de afbraak van het kraakbeen en het ontstaan van artrose.

Wat kunt u doen?

U kunt zelf enkele maatregelen nemen om de symptomen van artrose te verminderen en het dagelijks functioneren te verbeteren. Dit omvat regelmatige lichaamsbeweging om de spieren rondom de gewrichten te versterken, het vermijden van overmatige belasting van de gewrichten, het handhaven van een gezond gewicht en het toepassen van warmte- en koudetherapieën.

Symptomen

Symptomen van artrose kunnen bestaan uit pijn en stijfheid in de gewrichten, zwelling, verminderde bewegingsvrijheid, krakende geluiden bij beweging en gewrichtsstijfheid na rustperiodes.

Behandeling

Bij de behandeling van artrose richt de podotherapeut zich op het verlichten van de symptomen en het verbeteren van de functie van de aangedane gewrichten. Dit kan onder andere bestaan uit het aanpassen van het schoeisel om de druk op de gewrichten te verminderen, het voorschrijven van orthopedische hulpmiddelen zoals steunzolen om de gewrichtsbelasting te optimaliseren, het bieden van gerichte oefeningen en revalidatieprogramma’s om de spierkracht en stabiliteit te verbeteren, en het geven van advies over leefstijlveranderingen en het gebruik van hulpmiddelen om de dagelijkse activiteiten te vergemakkelijken.

Wij zijn aangesloten bij: