Jicht

Jicht is een ontsteking van het gewricht als gevolg van urinezuurkristallen die neerslaan in het gewricht. Urinezuur is een afvalproduct van ons lichaam en worden normaal gesproken door de nieren uitgescheiden via de urine. Wanneer de nieren dit proces niet goed (kunnen) doorlopen kan urinezuur via het bloed in gewrichten terechtkomen. Bij 80% van de gevallen is het gewricht van de grote teen ontstoken. De podotherapeut kan pijnklachten verminderen door het lopen te ondersteunen en lokale druk te verlagen. Denk bijvoorbeeld aan schoenadvies, schoenaanpassingen, teenortheses en podotherapeutische zolen.

Wat is Jicht?

Jicht is een metabole aandoening waarbij het lichaam moeite heeft om urinezuur af te breken en te elimineren. Hierdoor hoopt urinezuur zich op in het lichaam en vormt het kristallen die zich in de gewrichten kunnen afzetten, wat leidt tot ontsteking, pijn en zwelling.

Hoe ontstaat Jicht?

Jicht ontstaat wanneer de urinezuurspiegels in het lichaam te hoog worden. Dit kan het gevolg zijn van een overmatige productie van urinezuur, een verminderde uitscheiding van urinezuur door de nieren, of een combinatie van beide. Factoren zoals genetische aanleg, voeding (met name voedsel dat rijk is aan purines), overmatig alcoholgebruik, obesitas en bepaalde medicijnen kunnen bijdragen aan het ontstaan van jicht.

Wat kunt u doen?

Patiënten kunnen enkele maatregelen nemen om de symptomen van jicht te verlichten en het risico op toekomstige aanvallen te verminderen. Dit omvat het vermijden van voedingsmiddelen die rijk zijn aan purines, het beperken van alcoholgebruik, het handhaven van een gezond gewicht, het drinken van voldoende water om urinezuur uit te spoelen, en het volgen van de voorgeschreven medicatie.

Symptomen

Symptomen van een jichtaanval kunnen plotseling optreden en omvatten intense gewrichtspijn, zwelling, roodheid en warmte in het aangetaste gewricht. Aanvallen kunnen enkele uren tot enkele dagen aanhouden en kunnen terugkerend zijn.

Behandeling

De behandeling van jicht omvat meestal een combinatie van medicatie en leefstijlveranderingen. Een podotherapeut kan helpen bij het beheren van jichtgerelateerde voetproblemen, zoals het bieden van advies over schoeisel dat de voeten comfortabel ondersteunt, het aanbevelen van hulpmiddelen zoals inlegzolen of orthopedische schoenen om de druk op de gewrichten te verminderen, en het bieden van oefeningen voor het behoud van mobiliteit en het versterken van de voet- en enkelspieren.

Wij zijn aangesloten bij: