Likdoorn

Een likdoorn, of ook wel eksteroog genoemd, is het gevolg van een drukplek. De huid maakt eelt aan ter bescherming tegen de druk. Het eelt kan zich als een beschermlaag aan de oppervlak ontwikkelen of gaat als een scherpe punt naar binnen staan. In het laatste geval spreken we van een likdoorn. Een likdoorn kan erg pijnlijk zijn en verdwijnt niet vanzelf. De podotherapeut kan de likdoorn, vaak pijnloos, verwijderen.

Daarnaast kan de podotherapeut een uitgebreid voetonderzoek en loopanalyses doen om de oorzaak van de drukplek te achterhalen. Met bijvoorbeeld schoenadvies, vilttherapie en aangemeten podotherapeutische zolen zorgen we er dan voor dat de druk verminderd en/of verdeeld wordt. U bent vrijwel direct pijnvrij en met de genoemde aanvullende therapieën zorgen we ervoor dat de klachten niet opnieuw terugkeren. 

Wat is een Likdoorn?

Een likdoorn, ook wel eeltknobbel genoemd, is een veelvoorkomende aandoening aan de voeten. Een likdoorn is een verdikking van de huid die ontstaat als reactie op aanhoudende druk of wrijving. Het lichaam reageert hierop door een laag eelt op te bouwen om de huid te beschermen. Likdoorns worden vaak gevormd op plaatsen waar botten, schoenen of andere objecten op de huid drukken.

Hoe ontstaat een likdoorn?

Likdoorns kunnen ontstaan door verschillende factoren, zoals het dragen van oncomfortabele schoenen, het hebben van afwijkende voetstructuren, overmatig lopen of staan, of overgewicht. De constante druk op een specifiek gebied veroorzaakt wrijving en resulteert uiteindelijk in de vorming van een likdoorn.

Wat kunt u doen?

Bij de behandeling van een likdoorn is het belangrijk om de druk op het getroffen gebied te verminderen. Dit kan worden bereikt door het dragen van goed passende schoenen die de druk op de voeten gelijkmatig verdelen. Het gebruik van speciale likdoornpleisters of -kussentjes kan ook helpen om de pijn te verlichten.

Symptomen

Likdoorns worden gekenmerkt door een harde, verhoornde huid die op een kleine plek is samengeperst. Ze kunnen pijnlijk zijn bij druk en wrijving, en soms leiden tot ontsteking en infectie. Likdoorns worden vaak waargenomen op de voetzool, de zijkanten van de tenen of bovenop de tenen.

Behandeling

Een podotherapeut kan verschillende behandelmethoden toepassen om likdoorns te behandelen. Dit omvat het verwijderen van de overtollige eeltlaag met behulp van speciale instrumenten. De podotherapeut kan ook adviseren over schoenkeuze, het aanpassen van steunzolen om de druk te verminderen, en het geven van advies over het verzorgen van de voeten.

Wij zijn aangesloten bij: