Home > Veel voorkomende aandoeningen > Morbus Ledderhose

Morbus Ledderhose

Bij Morbus Ledderhose zijn er verdikkingen aanwezig in de peesplaat onder de voet. De oorzaak van de aandoening is onbekend. Soms is een verband zichtbaar met Dupytren, een vergelijkbare aandoening in de handen. Morbus Ledderhose kan pijnklachten geven en de verdikkingen zijn vaak makkelijk voelbaar. Met podotherapeutische zolen ondersteunen de voetboog waardoor de peesplaat minder op rek komt te staan. Zo nemen pijnklachten vaak al snel af en kan verdere ontwikkeling van verdikking zoveel mogelijk worden beperkt. 

Wat is Morbus Ledderhose?

Morbus Ledderhose is een bindweefselziekte waarbij er sprake is van verdikking en verharding van de fascia plantaris. Dit kan leiden tot het ontstaan van knobbels (fibromen) onder de voet. Het komt meestal voor aan de binnenzijde van de voetzool, maar kan zich ook aan de buitenzijde ontwikkelen.

Hoe ontstaat Morbus ledderhose?

De exacte oorzaak van Morbus Ledderhose is niet volledig bekend, maar het wordt verondersteld dat genetische factoren een rol spelen bij de ontwikkeling ervan. Ook worden bepaalde risicofactoren zoals leeftijd, geslacht en bepaalde medische aandoeningen in verband gebracht met een verhoogd risico op Morbus Ledderhose.

Wat kunt u doen?

Hoewel er geen specifieke manier is om Morbus Ledderhose volledig te voorkomen, zijn er enkele maatregelen die de patiënt kan nemen om de symptomen te beheersen. Dit omvat het dragen van goed ondersteunende schoenen, het vermijden van activiteiten die overmatige druk op de voeten veroorzaken en het regelmatig uitvoeren van rekoefeningen voor de voet- en kuitspieren.

Symptomen

Symptomen van Morbus Ledderhose kunnen pijn, gevoeligheid en een voelbare knobbel onder de voetzool omvatten. In sommige gevallen kan de verdikking van de fascia plantaris leiden tot moeite met lopen en het ontstaan van een boogvormige vervorming van de voet.

Behandeling

De behandeling van Morbus Ledderhose kan variëren afhankelijk van de ernst van de symptomen. Conservatieve behandelingsopties kunnen onder andere bestaan uit het dragen van speciale schoenen, het gebruik van steunzolen om de druk op de voetzool te verminderen, en oefeningen om de flexibiliteit en kracht van de voet te verbeteren. In ernstigere gevallen kan een chirurgische ingreep nodig zijn om de verdikte fascia plantaris te verwijderen.

Wij zijn aangesloten bij: