Home > Veel voorkomende aandoeningen > Afwijkende stand van de benen

Afwijkende stand van de benen

Peuters en kleuters maken een enorme ontwikkeling door. Ook de stand van de benen heeft daar een grote rol in. Een O-stand en een X-stand worden veel gezien tijdens deze ontwikkeling. De O-stand is normaal voor kinderen tot 1 jaar. Deze stand vergemakkelijkt het nog onzekere looppatroon. De X-stand is vaak te zien in de leeftijd 2-6 jaar en gaat samen met het doorzakken van de enkels. Beide standen van de benen zijn tot op zekere hoogte normaal tijdens de ontwikkeling van het kind. Twijfelt u aan de stand van uw kind en zijn/haar benen of zijn er klachten? Dan kan de podotherapeut indien nodig de ontwikkeling van de benen stimuleren met behulp van bijvoorbeeld podotherapeutische zolen en schoenadvies.

Wat is een afwijkende stand van de benen?

Afwijkende stand van de benen verwijst naar abnormale posities of vormen van de benen die afwijken van wat als normaal wordt beschouwd. Dit kan verschillende vormen aannemen, zoals O-benen (genua valga) of X-benen (genua vara), waarbij de benen naar buiten of naar binnen buigen.

Hoe ontstaat deze afwijkende stand?

De afwijkende stand van de benen kan verschillende oorzaken hebben. Het kan te maken hebben met de natuurlijke ontwikkeling van het skelet en de spieren tijdens de groei. Sommige kinderen hebben tijdelijke afwijkende standen die vanzelf verbeteren naarmate ze ouder worden. In andere gevallen kunnen genetische factoren, onjuiste houding, overgewicht, voet- en enkelproblemen of bot- en gewrichtsaandoeningen bijdragen aan de ontwikkeling van afwijkende standen.

Wat kunt u doen?

Ouders kunnen een belangrijke rol spelen bij het bevorderen van een gezonde ontwikkeling van de benen van hun kinderen. Het stimuleren van een actieve levensstijl met regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij het versterken van de spieren en het bevorderen van een goede houding. Het zorgen voor een evenwichtige voeding kan ook bijdragen aan de algehele gezondheid van het kind.

Symptomen

Symptomen van afwijkende stand van de benen bij kinderen kunnen variëren, afhankelijk van de specifieke stand afwijking. Mogelijke symptomen zijn onder andere onhandig lopen, struikelen, ongelijke slijtage van schoenzolen, pijn of ongemak in de benen of knieën, en mogelijk zelfbewustzijn of psychologische impact bij oudere kinderen.

Behandeling van een afwijkende beenstand

De behandeling van een afwijkende stand van de benen bij kinderen kan variëren op basis van de ernst van de stand afwijking en de leeftijd van het kind. Een podotherapeut kan een uitgebreide evaluatie uitvoeren om de oorzaak en de ernst van de afwijkende stand vast te stellen. Behandelingsopties kunnen bestaan uit rekoefeningen, spierversterkende oefeningen, schoenadvies, orthopedische hulpmiddelen zoals steunzolen en mogelijk verwijzing naar andere specialisten indien nodig. De podotherapeut zal een individueel behandelplan opstellen om de afwijkende stand te corrigeren en de gezonde ontwikkeling van de benen van het kind te bevorderen.

Wij zijn aangesloten bij: