Scoliose

Een kromming in de werkvelkolom wordt ook wel scoliose genoemd. Deze kromming kan ontstaan door bijvoorbeeld een ongelijke lengte van de benen, een verwringing in het bekken of dit kan gewoon de stand van de wervelkolom zijn. In alle gevallen kan deze kromming pijnklachten veroorzaken. Indien er sprake is van pijnklachten is een uitgebreid onderzoek, door bijvoorbeeld de podotherapeut, verstandig. Na de verschillende testen en loopanalyses kunnen podotherapeutische zolen vaak voor vermindering van klachten zorgen. 

Wat is Scoliose?

Scoliose is een aandoening waarbij de wervelkolom zijwaarts buigt, waardoor een abnormale kromming ontstaat. Deze kromming kan in de vorm van een S of C zijn en kan zichtbaar zijn als een scheefstand van de rug. Scoliose kan mild zijn, met een lichte kromming, of ernstig, met een meer uitgesproken vervorming van de wervelkolom.

Hoe ontstaat Scoliose?

De exacte oorzaak van scoliose is vaak onbekend, maar het kan het gevolg zijn van verschillende factoren. Het kan erfelijk zijn, waarbij de aandoening in de familie voorkomt. Andere mogelijke oorzaken zijn onder andere spieronevenwichtigheden, aangeboren afwijkingen, neurologische aandoeningen of problemen met de groei van de wervels tijdens de kindertijd.

Wat kunt u doen?

Patiënten met scoliose kunnen helpen bij het beheersen van de aandoening door regelmatige lichaamsbeweging en het volgen van een geschikt oefenprogramma dat is ontworpen om de spieren rond de wervelkolom te versterken en de houding te verbeteren. Het dragen van aangepaste korsetten kan ook worden aanbevolen om de progressie van de kromming te verminderen, vooral bij kinderen met een groeiende wervelkolom.

Symptomen

Symptomen van scoliose kunnen variëren, afhankelijk van de ernst en locatie van de kromming. Rugpijn, een ongelijke schouder- of heuphoogte, een scheve ruggengraat of ribben die uitsteken, kunnen tekenen zijn van scoliose. In sommige gevallen kan de kromming zichtbaar zijn als een scheve rug of ongelijke lichaamshouding.

Behandeling

De behandeling van scoliose kan afhankelijk zijn van verschillende factoren, waaronder de leeftijd van de patiënt, de ernst van de kromming en andere individuele kenmerken. Behandelingsmogelijkheden kunnen variëren van regelmatige controle en monitoring van de kromming tot het dragen van een korset om de progressie te vertragen. In sommige gevallen kan chirurgie worden overwogen om de kromming te corrigeren.

Wij zijn aangesloten bij: