Home > Veel voorkomende aandoeningen > Compressie neuropathie

Compressie neuropathie

Bij klachten als gevolg van een zenuwinklemming spreken we van compressie neuropathie. Symptomen kunnen zijn een dof, tintelend gevoel, scherpe pijnscheuten of spieruitval. De inklemming van de zenuw kan op verschillende locaties in het lichaam voorkomen en het gevolg zijn van standsafwijkingen of bijvoorbeeld een disfunctie van spieren of gewrichten. De podotherapeut kan aan de hand van een uitgebreid, specifiek (sport)onderzoek de oorzaak vaststellen. Door middel van (sport)schoenadvies, (sport)schoenaanpassingen, taping of podotherapeutische (sport)zolen kan het functioneren aangepast worden waardoor de zenuw niet meer bekneld raakt.

Wat is compressie neuropathie?

Compressie neuropathie ontstaat wanneer zenuwen in het lichaam worden samengedrukt of bekneld raken. Dit kan veroorzaakt worden door repetitieve bewegingen, letsel, anatomische afwijkingen of onderliggende aandoeningen zoals carpaal tunnel syndroom of Morton’s neuroom.

Hoe ontstaat compressie neuropathie?

Compressie neuropathie kan ontstaan door verschillende factoren, waaronder herhaalde bewegingen, trauma, anatomische afwijkingen en specifieke aandoeningen. De compressie of beknelling van de zenuwen leidt tot verstoring van de zenuwgeleiding en het optreden van symptomen.

Wat kunt u doen?

U kunt zelf maatregelen nemen om de druk op de zenuwen te verminderen. Dit omvat het vermijden van herhaalde bewegingen die de symptomen verergeren, het aanpassen van de werkplek of dagelijkse activiteiten om de druk te verminderen, en het gebruik van speciale braces, ondersteunende hulpmiddelen of ergonomische aanpassingen.

Symptomen

De symptomen van compressie neuropathie kunnen variëren afhankelijk van de locatie en de mate van zenuwcompressie. Veelvoorkomende symptomen zijn pijn, gevoelloosheid, tintelingen, brandend gevoel en zwakte in het getroffen gebied.

Behandeling

Een podotherapeut kan een belangrijke rol spelen bij de behandeling van compressie neuropathie. Het behandelplan kan onder andere bestaan uit schoen- en voetadviezen om de druk op de zenuwen te verminderen, het aanpassen van de loop- en bewegingstechnieken, het voorschrijven van orthopedische hulpmiddelen zoals inlegzolen of orthopedische schoenen, en het uitvoeren van specifieke oefeningen en therapieën om de zenuwfunctie te verbeteren en de symptomen te verlichten.

Wij zijn aangesloten bij: