Sesamoïditis

Dit is een ontsteking van het kleine botfragment dat zich verweven in een pees onder het gewricht van de grote teen bevindt. Door veelvuldige, herhaaldelijke druk op het gewricht en het os sesamoïdeum ontstaat een ontstekingsreactie van het lichaam. Meestal is dit een chronisch letsel. De podotherapeut kan het gewricht en het os sesamoïdeum ontlasten door middel van (sport)schoenadvies , (sport)schoenaanpassingen, taping en podotherapeutische (sport)zolen. 

Wat is Sesamoditis?

Sesamoiditis is een aandoening die wordt gekenmerkt door ontsteking en pijn in de sesambeentjes van de voet. Sesambeentjes zijn kleine, ronde botten die zich in pezen bevinden en helpen bij het stabiliseren van gewrichten, het verminderen van wrijving en het vergroten van de kracht van de spieren. In de voet zijn de sesambeentjes meestal te vinden onder de grote teen, hoewel ze ook in andere delen van de voet kunnen voorkomen.

Hoe ontstaat Sesamoïditis?

Sesamoiditis kan worden veroorzaakt door herhaalde druk, overbelasting of verwonding van de sesambeentjes. Sporten die veel druk op de voeten uitoefenen, zoals hardlopen, dansen, basketbal of ballet, kunnen het risico op het ontwikkelen van sesamoiditis verhogen

Wat kunt u doen?

U kunt in de beginfase de pijnlijke plek koelen met ijs tegen de pijn en zwelling. Ook kunt u rust nemen en ervoor zorgen dat u geschikt schoeisel draagt.

Symptomen

Symptomen zijn onder andere pijn en zwelling onder de grote teen, moeilijkheid bij het bewegen en lopen, en gevoeligheid bij het drukken op het gebied.

Behandeling

 

Wij zijn aangesloten bij: