Achillodynie

Veelvuldige, verkeerde belasting van de achillespees kan leiden tot (kleine) beschadiging van deze pees. Pezen zijn nauwelijks voorzien van bloedvaten en genezen daarom vaak erg langzaam. Juist functioneren van het lichaam, geschikte (sport)schoenen en de juiste belasting spelen een grote rol in de genezing. De podotherapeut kan deze aspecten specifiek onderzoeken en behandelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan (sport)schoenadvies, (sport)schoenaanpassingen, taping, oefentherapie, beweegadvies en podotherapeutische (sport)zolen. 

Wat is achillodynie?

Achillodynie, ook bekend als achillespeesontsteking, is een veelvoorkomende aandoening die pijn en ontsteking in de achillespees veroorzaakt. De achillespees verbindt de kuitspieren met het hielbeen en speelt een essentiële rol bij het lopen, rennen en springen.

Hoe ontstaan achillodynie?

Achillodynie kan worden veroorzaakt door overmatige belasting van de achillespees, zoals bij intensieve sportactiviteiten, verkeerde schoenen, abrupte veranderingen in trainingsintensiteit of verkeerde looptechniek. Andere factoren, zoals leeftijd, strakke kuitspieren, overgewicht of een eerdere blessure, kunnen ook bijdragen aan het ontstaan van achillodynie.

Wat kunt u doen?

Als patiënt kun je verschillende maatregelen nemen om het herstel te bevorderen. Dit omvat rust nemen en activiteiten vermijden die de achillespees belasten. Het toepassen van ijs op het pijnlijke gebied kan in de beginfase helpen om ontsteking en pijn te verminderen. Het uitvoeren van specifieke rekoefeningen voor de kuitspieren en het volgen van een geleidelijke opbouw van activiteiten kunnen ook gunstig zijn. Het is belangrijk om overmatige belasting te vermijden en naar het lichaam te luisteren.

Symptomen

Typische symptomen van achillodynie zijn pijn en stijfheid in de achillespees, vooral na fysieke activiteit of bij het opstaan in de ochtend. De pijn kan zich geleidelijk ontwikkelen of plotseling optreden. In sommige gevallen kan er ook zwelling of roodheid rond de achillespees zijn.

Behandeling

De behandeling van achillodynie kan variëren op basis van de ernst van de klachten. Een podotherapeut kan een gepersonaliseerd behandelplan opstellen dat kan bestaan uit rust, rekoefeningen, spierversterking, schoenadvies en eventueel orthopedische hulpmiddelen zoals steunzolen. Indien nodig kan de podotherapeut ook doorverwijzen naar andere specialisten voor aanvullende behandelingen, zoals fysiotherapie.

Wij zijn aangesloten bij: