Home > Veel voorkomende aandoeningen > Achillespeesklachten

Achillespeesklachten

Pijnklachten aan de achillespees kunnen verschillende oorzaken hebben. De achillespees wordt sterk beïnvloed door de stand van de voet, de groei van uw kind en het looppatroon. Ook schoenen en belasting tijdens bijvoorbeeld sport spelen een belangrijke rol. Wanneer er een disbalans ontstaat kan de achillespees overbelast raken en klachten geven. De podotherapeut kan u dan adviseren over intensiteit van bewegen, schoenadvies geven of podotherapeutische zolen aanmeten en/of tapen. 

Wat zijn achillespeesklachten?

Achillespeesklachten verwijzen naar pijn, ontsteking of irritatie van de achillespees, die zich bevindt aan de achterkant van het onderbeen. De achillespees verbindt de kuitspieren met het hielbeen en speelt een belangrijke rol bij het lopen, rennen en springen. Achillespeesklachten kunnen variëren van milde pijn en stijfheid tot ernstige ontstekingen of scheuren.

Hoe ontstaan achillespeesklachten?

Achillespeesklachten kunnen ontstaan door verschillende factoren, zoals overbelasting, veranderingen in trainingsintensiteit, slechte looptechniek, onjuiste schoenen, strakke kuitspieren, leeftijd en overgewicht. Overmatige stress op de achillespees kan leiden tot microtrauma’s, ontstekingen en uiteindelijk tot achillespeesklachten. Het is belangrijk om de oorzaken van de klachten te begrijpen om een effectieve behandeling te kunnen bieden.

Wat kunt u doen?

Patiënten kunnen zelf verschillende maatregelen nemen om hun herstel te bevorderen en verdere schade te voorkomen. Dit omvat rust nemen, de activiteit verminderen of aanpassen, het toepassen van ijs op het gebied, het dragen van schoenen met goede demping en ondersteuning, het uitvoeren van specifieke rekoefeningen voor de kuitspieren en het geleidelijk opbouwen van de activiteit na herstel.

Symptomen

De symptomen van achillespeesklachten kunnen variëren van mild tot ernstig. Veelvoorkomende symptomen zijn pijn en stijfheid in de achillespees, vooral na activiteit of in de ochtend, zwelling rond het aangedane gebied, gevoeligheid bij aanraking, verminderde beweeglijkheid van de enkel, en in sommige gevallen een knappend of knarsend geluid bij beweging.

Behandeling van achillespeesklachten

De podotherapeut biedt diverse behandelingen voor achillespeesklachten. De behandeling omvat rust, waarbij activiteiten die de achillespees belasten worden vermeden. Rekoefeningen en spierversterking helpen bij het verbeteren van flexibiliteit en stabiliteit. Orthopedische hulpmiddelen, zoals steunzolen, verminderen de druk op de achillespees en verbeteren de voetbiomechanica. Een podotherapeut kan ook loop- en sporttechniekaanpassingen aanbevelen om de belasting op de achillespees te verminderen. Met een individuele aanpak streeft podotherapie ernaar het herstel te bevorderen en patiënten terug te brengen naar normale activiteiten.

Wij zijn aangesloten bij: