Home > Veel voorkomende aandoeningen > Inversie/eversietrauma

Inversie/eversietrauma

Zowel aan de binnen- als aan de buitenkant van de enkels bevinden zich stugge, sterke enkelbanden. Deze verbinden de voet met het onderbeen en zorgen ervoor dat de enkel stabiel kan bewegen. Wanneer een enkel een te grote beweging maakt, komen deze banden op rek. Deze blessures ontstaan vaak tijdens sportactiviteiten, met name tijdens snelle, korte bewegingen. Bij zwelling en verkleuring is het verstandig even langs te gaan bij de huisarts. Wanneer klachten aanhouden of het omzwikken van enkels blijft voorkomen, dan kan de podotherapeut jou wellicht helpen. Na een uitgebreid (sportgericht) onderzoek kunnen schoenadvies, taping en podotherapeutische zolen een oplossing bieden. Zij zorgen voor stabiliteit en ondersteuning zodat de enkelbanden kunnen herstellen.

Wat is inversie/eversie trauma?

Inversie/Eversie trauma verwijst naar letsel aan de enkel als gevolg van een verzwikking of verdraaiing van de voet. Inversie/Eversie trauma treedt op wanneer de enkel naar binnen (inversie) of naar buiten (eversie) wordt verdraaid. Dit kan leiden tot beschadiging van de ligamenten, spieren, pezen en andere structuren rondom de enkel.

Hoe ontstaat inversie/eversie trauma?

Inversie/Eversie trauma kan worden veroorzaakt door een verkeerde stap, een val, een sportblessure of andere ongevallen waarbij de voet plotseling in een onnatuurlijke positie wordt gedraaid. Het kan leiden tot overrekking of scheuring van de ligamenten en andere weefsels rondom de enkel.

Wat kunt u doen?

U kunt zelf enkele maatregelen nemen om de symptomen van inversie/eversie trauma te verminderen en het herstel te bevorderen. Dit omvat rust nemen en het vermijden van activiteiten die de enkel belasten, het toepassen van ijs op de enkel in de beginfase om zwelling te verminderen, het hoog leggen van het been, en het dragen van een enkelbrace of -bandage voor ondersteuning.

Symptomen

Symptomen van inversie/eversie trauma kunnen bestaan uit pijn, zwelling, blauwe plekken, stijfheid, instabiliteit van de enkel, moeite met lopen of gewicht dragen op de aangedane voet, en beperkingen in de bewegingsmogelijkheden van de enkel.

Behandeling

De behandeling van inversie/eversie trauma door een podotherapeut kan verschillende interventies omvatten. Dit kan bestaan uit het geven van advies over rust, compressie en elevatie (RICE), het aanmeten van een enkelbrace of -bandage voor stabilisatie, het verstrekken van oefeningen voor spierversterking en balans, en het begeleiden bij het geleidelijk hervatten van activiteiten.

Wij zijn aangesloten bij: