Home > Veel voorkomende aandoeningen > Morbus Osgood Schlatter

Morbus Osgood Schlatter

Deze aandoening ontstaat door teveel trekkracht van de bovenbeenspier- en pees. Door de grote trekkracht ontstaat pijn bij de aanhechting net onder de knie, op het scheenbeen. Vaak komt Morbus Osgood Schlatter voor bij jongens in leeftijd van 10-15 jaar. De snelle groei van de beenderen in combinatie met fanatiek sporten en bewegen kunnen dan zorgen voor forse, lokale pijnklachten. De podotherapeut kan naast oefentherapie geven en schoen- en bewegingsadvies geven, ook podotherapeutische zolen aanmeten om de stand van de knie te optimaliseren tijdens het lopen. Hiermee kan de trekkracht verminderd worden en nemen klachten vaak al snel af. 

Wat is Morbus Osgood Schlatter?

Morbus Osgood Schlatter is een aandoening die voorkomt bij opgroeiende kinderen en tieners. Het kenmerkt zich door pijn, zwelling en gevoeligheid net onder de knie, waar de pees van de knieschijf aan het scheenbeen hecht. Morbus Osgood Schlatter is een overbelastingsblessure die optreedt bij jonge atleten of kinderen die regelmatig deelnemen aan fysieke activiteiten die herhaalde spanning op de knie veroorzaken. Het kan leiden tot ontsteking en irritatie van de groeischijf van het scheenbeen, waar de patellapees aanhecht.

Hoe ontstaat Morbus Osgood Schlatter?

De exacte oorzaak van Morbus Osgood Schlatter is niet volledig bekend, maar het wordt geassocieerd met herhaalde trekkrachten op de patellapees tijdens activiteiten die sprongkracht, rennen of snel veranderende bewegingen vereisen. Dit kan leiden tot microtrauma en ontsteking van het bot-peesgebied.

Wat kunt u doen?

Het is belangrijk om rust te nemen bij Morbus Osgood Schlatter om verdere overbelasting te voorkomen. Activiteiten met een hoge impact zoals rennen en springen moeten tijdelijk worden vermeden. Het aanbrengen van ijs op het pijnlijke gebied in de beginfase kan helpen bij het verminderen van pijn en ontsteking. Daarnaast kunnen oefeningen ter versterking van de beenspieren en rekoefeningen voor de quadriceps en hamstrings nuttig zijn.

Symptomen

Symptomen van Morbus Osgood Schlatter zijn pijn, zwelling en gevoeligheid net onder de knie aan de voorkant van het scheenbeen. De pijn kan verergeren bij fysieke activiteit, vooral bij rennen, springen of traplopen. In sommige gevallen kan er sprake zijn van een zichtbare zwelling of een verharding van het gebied.

Behandeling

Een podotherapeut kan een uitgebreide evaluatie uitvoeren om de ernst van Morbus Osgood Schlatter vast te stellen en een behandelplan op maat te maken. Dit kan onder andere bestaan uit het adviseren van gepaste schoenen en het aanpassen van de activiteiten van de patiënt om de belasting op de knie te verminderen. Daarnaast kan een podotherapeut ook orthopedische inlegzolen voorschrijven om de druk op het pijnlijke gebied te verminderen en de voet- en beenmechanica te optimaliseren.

Wij zijn aangesloten bij: