Sand Toe

Deze aandoening komt vaak voor bij sporten in het zand. Het gewricht van de grote teen heeft een geforceerde, te grote beweging naar beneden gemaakt. Dit kan forse pijnklachten, een instabiel gevoel en beschadiging van het gewricht geven. De podotherapeut kan het gewricht (deels) ontlasten door (sport)schoenaanpassingen, taping en oefentherapie.

Wat is Sand Toe?

Sand Toe is een blessure aan het grote teengewricht, die optreedt wanneer de teen abrupt naar achteren wordt gebogen. Het kan worden veroorzaakt door trauma, zoals het plotseling buigen van de teen tijdens het sporten, vallen of stoten van de voet tegen een hard oppervlak. Het kan resulteren in beschadiging van de ligamenten, gewrichtsbanden en het gewrichtskapsel.

Hoe ontstaat Sand Toe?

Sand Toe kan ontstaan door trauma aan het grote teengewricht, zoals een plotselinge en sterke buiging van de teen. Dit kan voorkomen tijdens sportactiviteiten waarbij de voet naar voren wordt geduwd terwijl de teen op zijn plaats blijft, zoals bij het spelen op kunstgrasvelden (turf) of tijdens contactsporten. De krachtige beweging kan leiden tot overrekking of scheuring van de ligamenten rond het gewricht.

Wat kunt u doen?

Patiënten kunnen helpen bij het bevorderen van herstel door rust te nemen en de belasting op het aangedane gewricht te verminderen. Het aanbrengen van ijs in de beginfase en het gebruik van compressie kunnen helpen bij het verminderen van zwelling en ontsteking. Het dragen van stevige en ondersteunende schoenen kan ook de druk op het gewricht verminderen tijdens activiteiten.

Symptomen

Symptomen van Sand Toe zijn pijn, zwelling en gevoeligheid rond het grote teengewricht. De pijn kan verergeren bij het bewegen van de teen, lopen of het dragen van strakke schoenen. Soms kan er ook blauwe verkleuring of blauwe plekken optreden.

Behandeling

De behandeling van Sand Toe richt zich op het verminderen van pijn, ontsteking en het bevorderen van herstel. Dit omvat rust, het vermijden van activiteiten die het gewricht belasten, het aanbrengen van ijs en het gebruik van ontstekingsremmende medicatie indien nodig. Het dragen van stevige schoenen met goede ondersteuning kan helpen bij het stabiliseren van het gewricht. In sommige gevallen kan fysiotherapie nodig zijn om het herstelproces te ondersteunen.

Wij zijn aangesloten bij: