Hielspoor

Hielspoor wordt vaak verward met fasciitis plantaris of een overbelasting van de peesplaat. Bij hielspoor is op een röntgenfoto een uitsteeksel van het hielbeen zichtbaar. Dit uitsteeksel geeft doorgaans geen pijnklachten, vaak is de peesplaat de oorzaak van klachten. Echter kan het uitsteeksel klachten geven wanneer bijvoorbeeld het vetkussen onder de hiel verminderd is. De podotherapeut kan beide aandoeningen onderzoeken en behandelen. Podotherapeutische zolen geven vaak al direct verlichting van de pijnklachten. 

Wat is hielspoor?

Hielspoor verwijst naar de verkalking of vorming van botuitsteeksels op het hielbot. Deze uitsteeksels ontstaan als reactie op de spanning en stress op de peesplaat die de hiel met de voorvoet verbindt.

Hoe ontstaat hielspoor?

Hielspoor ontstaat meestal als gevolg van herhaalde druk en overbelasting van de peesplaat. Factoren zoals overgewicht, langdurig staan of lopen, verkeerd schoeisel, platvoeten of een abnormale looppatroon kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van hielspoor.

Wat kunt u doen?

Er zijn verschillende maatregelen die patiënten zelf kunnen nemen om de symptomen van hielspoor te verminderen. Dit omvat rust nemen en activiteiten vermijden die de pijn verergeren, in de beginfase ijs aanbrengen op de pijnlijke plek, het dragen van goed ondersteunend schoeisel, het strekken en versterken van de voet- en kuitspieren, en het verminderen van overgewicht indien van toepassing.

Symptomen

De meest voorkomende symptomen van hielspoor zijn pijn onder de hiel die vaak erger wordt na langdurig staan of lopen, stijfheid en pijn bij de eerste stappen na rustperiodes, en mogelijk gevoeligheid bij het indrukken van de hiel.

Behandeling

De behandeling van hielspoor richt zich op het verminderen van de ontsteking, het verlichten van pijn en het herstellen van de normale functie van de voet. Een podotherapeut kan verschillende behandelingsopties bieden, zoals het aanpassen van schoenen en het adviseren van orthopedische inlegzolen om de druk op de hiel te verminderen, het toepassen van technieken zoals shockwave-therapie om de genezing te bevorderen, en het bieden van oefeningen en stretches om de spieren en pezen te versterken.

Wij zijn aangesloten bij: