Home > Veel voorkomende aandoeningen > Hernia nuclei pulposi

Hernia nuclei pulposi

Deze aandoening staat vooral bekend onder de korte benaming ‘hernia’. Een van de tussenwervelschijven stulpt uit en geeft druk op het ruggenmerg. De druk op het ruggenmerg kan lokale pijn geven maar ook uitstraling richting één van de benen. Oorzaken kunnen uiteen lopen: een ongeval, verkeerde lichaamshouding of een afwijkend bewegingspatroon. Bij sporters is de belasting op de wervelkolom vaak erg groot. Zij lopen extra risico op het ontwikkelen van een hernia. De podotherapeut onderzoekt het bewegingspatroon door middel van loopanalyses en testen. Schoenadvies, oefentherapie en podotherapeutische (sport)zolen kunnen klachten verminderen door het bewegingspatroon te beïnvloeden. 

Wat is Hernia nuclei pulposi?

Een hernia nuclei pulposi, ook wel een hernia of rughernia genoemd, is een aandoening waarbij een deel van de tussenwervelschijf uitpuilt en druk uitoefent op de zenuwwortels in de wervelkolom.

Hoe ontstaat Hernia nuclei pulposi?

Een hernia nuclei pulposi wordt veroorzaakt door degeneratie of beschadiging van de tussenwervelschijven, waardoor de zachte kern van de schijf (nucleus pulposus) door een barst in de buitenste ring (annulus fibrosus) naar buiten kan uitsteken. Factoren zoals leeftijd, genetische aanleg, overmatige belasting van de wervelkolom, slechte houding en letsel kunnen bijdragen aan het ontstaan van een hernia nuclei pulposi. Het uitpuilende deel van de tussenwervelschijf kan druk uitoefenen op nabijgelegen zenuwwortels, wat pijn en andere symptomen veroorzaakt.

Wat kunt u doen?

Hoewel een hernia nuclei pulposi niet volledig kan worden genezen door de patiënt zelf, zijn er wel enkele maatregelen die kunnen helpen bij het verlichten van symptomen en het bevorderen van herstel. Dit omvat het handhaven van een goede lichaamshouding, het vermijden van zware belasting, regelmatige lichaamsbeweging (met goedkeuring van een zorgverlener) en het opvolgen van advies over ergonomie en rugbescherming.

Symptomen

De symptomen van een hernia nuclei pulposi kunnen variëren, maar kunnen onder andere bestaan uit pijn in de onderrug, uitstralende pijn naar de billen en benen (ischias), gevoelloosheid, tintelingen of spierzwakte in de benen, en problemen met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten.

Behandeling

De behandeling van een hernia nuclei pulposi kan verschillende benaderingen omvatten, afhankelijk van de ernst en symptomen van de patiënt. In veel gevallen zal de podotherapeut samenwerken met andere zorgverleners, zoals fysiotherapeuten en orthopedisch specialisten, om een behandelplan op maat te maken. De behandeling kan bestaan uit fysiotherapie, mobilisatie- en stabilisatietechnieken, pijnmanagement, houdingscorrectie, orthopedische schoenadviezen en in sommige gevallen kan een chirurgische ingreep nodig zijn.

Wij zijn aangesloten bij: