Home > Veel voorkomende aandoeningen > Hypermobiliteit

Hypermobiliteit

Hypermobiliteit houdt letterlijk in dat er teveel beweging in de gewrichten mogelijk is door erg soepele banden en pezen. Dit veroorzaakt niet altijd klachten en past tot op zekere hoogte bij bepaalde leeftijden. Wanneer de ruime beweeglijkheid wel klachten geeft is er sprake van het hypermobiliteitsyndroom (HMS). Vaak nemen klachten toe bij veel belasten. Schoenadvies, oefentherapie en stabiliserende podotherapeutische zolen kunnen veel vermindering van klachten geven. Hierdoor wordt bewegen, spelen en ontwikkelen weer makkelijker en leuk!

Wat is hypermobiliteit?

Hypermobiliteit is een aandoening waarbij de gewrichten een grotere bewegingsuitslag hebben dan normaal. Het wordt veroorzaakt door een abnormale structuur of laxiteit van de bindweefsels die de gewrichten ondersteunen, zoals ligamenten, pezen en het gewrichtskapsel.

Hoe ontstaat hypermobiliteit?

De exacte oorzaak van hypermobiliteit is niet altijd bekend. Het kan erfelijk zijn en komt vaak voor bij mensen met het syndroom van Ehlers-Danlos. Hypermobiliteit kan ook het gevolg zijn van blessures, repetitieve bewegingen of overmatige belasting van de gewrichten.

Wat kunt u doen?

Hoewel hypermobiliteit niet volledig kan worden genezen, kunnen patiënten wel bepaalde maatregelen nemen om hun symptomen te verminderen en de gewrichtsstabiliteit te verbeteren. Dit omvat het versterken van de spieren rondom de gewrichten, het vermijden van overbelasting en het aanpassen van activiteiten om de gewrichten te beschermen. Regelmatige lichaamsbeweging, zoals zwemmen of fietsen, kan ook gunstig zijn.

Symptomen

De symptomen van hypermobiliteit kunnen variëren, maar kunnen onder andere bestaan uit gewrichtspijn, instabiliteit, vermoeidheid, stijfheid na rust, terugkerende blessures, overmatige lenigheid en spierpijn.

Behandeling

De behandeling van hypermobiliteit richt zich op het verminderen van pijn, het verbeteren van de gewrichtsstabiliteit en het vergroten van de functionaliteit. Een podotherapeut kan verschillende behandelopties bieden, zoals het aanmeten van steunzolen om de gewrichten te ondersteunen en de druk gelijkmatig te verdelen, het adviseren van geschikt schoeisel, het bieden van oefeningen om de spieren te versterken en de gewrichtsstabiliteit te verbeteren, en het verstrekken van advies over activiteiten en houdingen die de gewrichten niet overmatig belasten.

Wij zijn aangesloten bij: