Home > Veel voorkomende aandoeningen > Morbus Kohler I

Morbus Kohler I

Met name de binnenzijde van de voet is zeer pijnlijk. Dit is het gevolg van een groeistoornis van een botje in de voet, mogelijk door een verminderde bloedtoevoer. Morbus Kohler I komt met name voor bij meisjes in de leeftijd van 2-5 jaar. Meestal gaat genezing vanzelf. Dit proces brengt echter veel pijn met zich mee en kan tot wel acht maanden duren. Podotherapeutische zolen kunnen de voeten ondersteunen en de drukverdeling veranderen waardoor de klachten verminderd kunnen worden.

Wat is Morbus Kohler I?

Morbus Kohler I, ook bekend als de ziekte van Kohler I, is een aandoening die de groeischijf van het naviculare bot in de voet aantast. Het komt vooral voor bij kinderen tussen de leeftijd van 3 en 7 jaar en veroorzaakt pijn, zwakte en moeilijkheden bij het lopen. Morbus Kohler I is een aandoening waarbij er sprake is van avasculaire necrose (afsterven van botweefsel als gevolg van een verminderde bloedtoevoer) in het naviculare bot van de voet. Het kan leiden tot pijn, ontsteking en veranderingen in de vorm en structuur van het bot.

Hoe ontstaat Morbus Kohler I?

De exacte oorzaak van Morbus Kohler I is niet volledig bekend, maar het wordt verondersteld dat een verminderde bloedtoevoer naar het naviculare bot een rol speelt bij de ontwikkeling van de aandoening. Factoren zoals overbelasting, verhoogde druk op het bot, trauma en genetische predispositie kunnen bijdragen aan het ontstaan ervan.

Wat kunt u doen?

Hoewel Morbus Kohler I voornamelijk bij kinderen voorkomt, is het belangrijk om het kind te begeleiden en te helpen bij het omgaan met de symptomen. Dit omvat het verminderen van fysieke activiteit en het geven van rust aan de aangedane voet. Het dragen van ondersteunende en goed passende schoenen kan ook de pijn verminderen.

Symptomen

Symptomen van Morbus Kohler I kunnen pijn, zwelling en gevoeligheid omvatten in het middenvoetsbeentje aan de binnenzijde van de voet. Het kind kan moeite hebben met lopen en kan mank lopen. In sommige gevallen kan er sprake zijn van een lichte zwelling en roodheid.

Behandeling

De behandeling van Morbus Kohler I richt zich op het verminderen van de symptomen en het bevorderen van het herstel. Een podotherapeut kan adviseren over het dragen van aangepaste schoenen of het gebruik van inlegzolen om de druk op het bot te verminderen. Daarnaast kunnen oefeningen ter versterking van de voetspieren worden aanbevolen om de functionaliteit van de voet te verbeteren.

Wij zijn aangesloten bij: