Runners Toe

Bij een runners toe is er sprake van een bloeding onder de nagel. Deze bloeding is het gevolg van teveel langdurige of het hoge, plotseling druk op de nagel. Plotselinge bewegingen, (sport)schoenen, of een afwijkende stand van de teen spelen daar een grote rol in. Een podotherapeut kan de lokale druk op de nagel verminderen door middel van taping en (sport)schoenaanpassingen. 

Wat is Runners Toe?

Runners Toe is een aandoening waarbij er bloeding optreedt onder de teennagel als gevolg van herhaalde impact of druk op de teen. Het kan optreden bij zowel amateur- als professionele hardlopers, maar ook bij andere sporters die regelmatig intensieve activiteiten uitvoeren waarbij de tenen betrokken zijn.

Hoe ontstaat Runners Toe?

Runners Toe ontstaat door herhaalde impact of druk op de teen tijdens het rennen of andere activiteiten. Dit kan gebeuren wanneer de voeten constant tegen de voorkant van de schoenen stoten, waardoor de nagel tegen het nagelbed wordt gedrukt. Dit kan leiden tot bloedingen en het ontstaan van een blauwe of zwarte verkleuring onder de teennagel.

Wat kunt u doen?

Sporters kunnen proberen Runners Toe te voorkomen door het dragen van goed passende sportschoenen met voldoende ruimte voor de tenen. Het knippen van de teennagels op de juiste lengte kan ook helpen om wrijving en druk op de nagels te verminderen. Als er zich toch een bloeding onder de nagel voordoet, kan het toepassen van ijs en het verhogen van de voet helpen bij het verminderen van zwelling en pijn.

Symptomen

Symptomen van Runners Toe zijn onder andere een blauwe of zwarte verkleuring onder de teennagel, pijn en gevoeligheid in het gebied. In sommige gevallen kan er ook sprake zijn van zwelling of drukgevoeligheid.

Behandeling

De behandeling van Runners Toe richt zich op het verminderen van pijn en ongemak, evenals het bevorderen van herstel. Rust en het vermijden van activiteiten met impact op de teen zijn belangrijk. Het dragen van goed passende schoenen en eventueel het gebruik van vilt of gelpleisters kunnen helpen bij het verminderen van druk op de teen. In ernstige gevallen kan het nodig zijn om de bloedophoping onder de nagel te laten afvoeren door een medische professional.

Wij zijn aangesloten bij: