Home > Veel voorkomende aandoeningen > Anterior tibiotalair compressiesyndroom

Anterior tibiotalair compressiesyndroom

Herhaaldelijk flexie van de enkel geeft compressie in het gewricht waardoor pijnklachten ontstaan. Sporters die veelvuldig springen en landen of hurken lopen een vergroot risico op het ontwikkelen van deze klachten. Met name wanneer er sprake is van een afwijkende voetstand of een afwijkend looppatroon. Er kan een lokale zwelling of ontsteking ontstaan met forse pijnklachten. De podotherapeut onderzoekt de bewegingen en het looppatroon. Ook de (sport)schoenen worden meegenomen in het onderzoek. Behandeling kan bestaan uit taping, (sport)schoenadvies of podotherapeutische (sport)zolen. De klachten zijn dan vaak goed te behandelen. 

Wat is Anterior tibiotalair compressiesyndroom?

Het Anterior tibiotalair compressiesyndroom is een aandoening waarbij er compressie optreedt tussen de voorste delen van het scheenbeen en het sprongbeen. Dit kan veroorzaakt worden door anatomische afwijkingen, overbelasting of traumatisch letsel.

Hoe ontstaat Anterior tibiotalair compressiesyndroom?

Het Anterior tibiotalair compressiesyndroom kan ontstaan als gevolg van herhaalde belasting van de enkel, veranderingen in de botstructuur, eerdere enkelblessures of andere onderliggende factoren. Deze factoren kunnen leiden tot irritatie, ontsteking en compressie van de structuren in het voorste enkelgewricht.

Wat kunt u doen?

Patiënten met het Anterior tibiotalair compressiesyndroom kunnen zelf enkele maatregelen nemen om de symptomen te verminderen en herstel te bevorderen. Dit omvat rust nemen, het vermijden van activiteiten die pijn veroorzaken, het dragen van ondersteunend schoeisel en het doen van oefeningen ter versterking en mobilisatie van de enkel.

Symptomen

Symptomen van het Anterior tibiotalair compressiesyndroom kunnen bestaan uit pijn aan de voorkant van de enkel, zwelling, stijfheid, klikkende geluiden bij beweging en beperkte bewegingsmogelijkheden van de enkel.

Behandeling

De podotherapeut kan de symptomen verlichten en het herstel bevorderen door middel van schoenadvies, op maat gemaakte steunzolen om de druk te verminderen, gerichte oefeningen en stretches om de enkelsterkte en mobiliteit te verbeteren, en indien nodig samenwerking met andere zorgprofessionals voor een uitgebreider behandelplan. Regulier contact met de podotherapeut is belangrijk om de voortgang te volgen en de behandeling indien nodig aan te passen, met als doel optimale resultaten te behalen bij het Anterior tibiotalair compressiesyndroom.

Wij zijn aangesloten bij: