Home > Pijnklachten > Aandoeningen volwassenen

Aandoeningen volwassenen

Test

Voeten

Instabiliteit enkels

Instabiliteit van de enkels is het meest voorkomend bij kinderen. Veelvuldig zwikken van de enkels is een bekend symptoom. De oorzaken kunnen echter zeer verschillend zijn.

Lees verder >

Tarsaal tunnel syndroom

De tarsale tunnel bevindt zich aan de binnenzijde van de enkel. Bij teveel druk of juist trekkracht raakt de zenuw in deze tunnel ingeklemd en geeft pijnklachten.

Lees verder >

Sinus tarsi syndroom

De sinus tarsi is een holte in het gewricht aan de buitenzijde van de enkel. Door deze holte lopen bloedvaten en zenuwbanen. Bij het sinus tarsi syndroom worden met name de zenuwbanen ingeklemd in het gewricht.

Lees verder >

Artrose BSG

Bij artrose van ‘bovenste spronggewricht’, de enkel, kunnen forse pijnklachten ontstaan. Artrose is slijtage van het kraakbeen in het gewricht.

Lees verder >

Achillespeesklachten

Pijnklachten aan de achillespees kunnen verschillende oorzaken hebben. De achillespees wordt sterk beïnvloed door de stand van de voet, de groei van uw kind en het looppatroon.

Lees verder >

Haglundse exostose

Er is sprake van een verdikking van het bot aan de achterzijde van het hielbeen. Door verkeerde schoenen of bijvoorbeeld een afwijkende voetstand en looppatroon ontstaat extra druk op het hielbeen.

Lees verder >

Fasciitis plantaris

Onder de voet bevindt zich een peesplaat. Deze peesplaat komt op rek tijdens belasten van de voet. Bij teveel of verkeerde belasting kan deze peesplaat gaan irriteren of zelfs ontsteken.

Lees verder >

Hielspoor

Hielspoor wordt vaak verward met fasciitis plantaris of een overbelasting van de peesplaat. Bij hielspoor is op een röntgenfoto een uitsteeksel van het hielbeen zichtbaar.

Lees verder >

Morbus Ledderhose

Bij Morbus Ledderhose zijn er verdikkingen aanwezig in de peesplaat onder de voet. De oorzaak van de aandoening is onbekend. Soms is een verband zichtbaar met Dupytren, een vergelijkbare aandoening in de handen.

Lees verder >

Artrose MTP-1 gewricht

Bij artrose van het gewricht van de grote teen kunnen scherpe pijnklachten ontstaan. Met name het afwikkelen van de voet is pijnlijk. Artrose is slijtage van het kraakbeen in het gewricht.

Lees verder >

Hallux abductovalgus

Deze aandoening wordt afgekort met ‘HAV’ en betreft een scheefstand van de grote teen. Met name vrouwen ontwikkelen deze aandoening. Oorzaken zijn niet altijd duidelijk te achterhalen en pijnklachten verschillen per persoon.

Lees verder >

Jicht

Jicht is een ontsteking van het gewricht als gevolg van urinezuurkristallen die neerslaan in het gewricht. Urinezuur is een afvalproduct van ons lichaam en worden normaal gesproken door de nieren uitgescheiden via de urine.

Lees verder >

Likdoorn

Een likdoorn, of ook wel eksteroog genoemd, is het gevolg van een drukplek. De huid maakt eelt aan ter bescherming tegen de druk. Het eelt kan zich als een beschermlaag aan de oppervlak ontwikkelen of gaat als een scherpe punt naar binnen staan. In het laatste geval spreken we van een likdoorn. Een likdoorn kan erg pijnlijk zijn en verdwijnt niet vanzelf. De podotherapeut kan de likdoorn, vaak pijnloos, verwijderen.

Lees verder >

Afwijkende stand van de tenen

De stand van de tenen worden beïnvloed door bijvoorbeeld de spierspanning, het looppatroon en de stand van gewrichten. Wanneer hier een disbalans in ontstaat kunnen tenen een afwijkende stand ontwikkelen.

Lees verder >

Atrofisch plantair capiton

Onder de voorvoet bevindt zich een onderhuids vetkussen. Dit vetkussen beschermt de gewrichten in de voorvoeten tegen de druk tijdens het staan en lopen. Naarmate men ouder wordt of bijvoorbeeld de voeten veel belast worden, wordt dit vetkussen dunner.

Lees verder >

Schimmelnagels

De nagels vertonen een geelbruine verkleuring en brokkelen makkelijk af. Om werkelijk aan te kunnen tonen of er sprake is van een schimmel, moet er onderzoek gedaan worden in het laboratorium.

Lees verder >

Ingegroeide nagel

Wanneer de nagel met de zijkant of het uiteinde in de huid groeit, spreken we van een ingegroeide nagel. Bijna altijd is de nagel van de grote teen de boosdoener; deze nagel is het grootst, sterkst en krijgt vaak de meeste druk te verduren.

Lees verder >

Mortonse neuralgie

Er is sprake van een zenuwinklemming tussen twee middenvoetsbeentjes. De locatie, oorzaak en pijnklachten kunnen verschillen per persoon. De zenuw kan geïrriteerd of zelfs verdikt zijn. Mortonse neuralgie komt vaker voor bij vrouwen, maar ook mensen met brede voeten of niet geschikte schoenen hebben een verhoogd risico. De pijnklachten zijn vaak scherp en aanwezig tijdens

Lees verder >

Knie

Gonartrose

Bij artrose van de knie kunnen forse pijnklachten ontstaan. Artrose is slijtage van het kraakbeen in het gewricht. Pijnklachten zijn wisselend per persoon.

Lees verder >

Lig. collaterale laterale/mediale

De binnenste en buitenste kniebanden zorgen voornamelijk voor de stabiliteit van het kniegewricht. Bij overmatige trekkrachten of druk door verkeerde stand of functioneren kunnen deze banden overbelast en beschadigd raken.

Lees verder >

Heupen

Bursitis subtrochanterica

Hierbij is de slijmbeurs, een bursa, in de heup ontstoken. Oorzaken kunnen zijn een acute beschadiging, overbelasting of bijvoorbeeld het verkeerd functioneren van de omliggende spieren.

Lees verder >

Artrose

Bij artrose van de heup kunnen forse pijnklachten ontstaan. Artrose is slijtage van het kraakbeen in het gewricht. Pijnklachten zijn wisselend per persoon.

Lees verder >

Rug

Piriformis syndroom

De musculus piriformis, een spier, loopt van het stuitje naar de heupkop. Direct onder deze spier ligt een zenuw, de nervus ischiadicus. Bij een verkorte of teveel gespannen musculus piriformis ontstaat inklemming van de nervus ischiadicus.

Lees verder >

Hernia nuclei pulposi

Deze aandoening staat vooral bekend onder de korte benaming ‘hernia’. Een van de tussenwervelschijven stulpt uit en geeft druk op het ruggenmerg.

Lees verder >

Beenlengteverschil

Een verschil in beenlengte kan scheefstand in het bekken en de rug tot gevolg hebben. Dit gaat niet altijd gepaard met pijnklachten. Tijdens groeiperioden is het normaal dat de beide benen ongelijk in lengte groeien, vaak lost dit zich vanzelf op.

Lees verder >

Scoliose

Een kromming in de werkvelkolom wordt ook wel scoliose genoemd. Deze kromming kan ontstaan door bijvoorbeeld een ongelijke lengte van de benen, een verwringing in het bekken of dit kan gewoon de stand van de wervelkolom zijn.

Lees verder >

Wij zijn aangesloten bij: