Aandoeningen Sporter

Bij vrijwel iedere sport zijn goed functionerende voeten cruciaal. Verkeerde houdingen of bewegingen kunnen klachten veroorzaken in het gehele bewegingsapparaat (ook de knie, heup en rug) en zonder behandeling kan dit zelfs leiden tot ernstige blessures.

Corine Voets, de gediplomeerde sportpodotherapeut bij Voetselect, heeft zich gespecialiseerd in sportbewegingen met het insole-drukmeetsysteem waarbij in de sportschoenen gemeten wordt. Op grond van deze kennis maken wij een analyse van je voet en de manier waarop deze beweegt. Ook kunnen wij advies geven over de sportschoenen die je draagt.

Als het nodig is, maken we met een 3D-scanner een afdruk van jouw voeten om een perfect passende corrigerende sportzool te maken. Zo kun je je voetstand en beweegpatronen verbeteren en daarmee ook je prestaties.

Bij onze behandelingen kijken we zowel naar jou als individu als naar de sport die je beoefent, zodat we je een advies op maat kunnen geven.


Voeten

Runners Toe

Bij een runners toe is er sprake van een bloeding onder de nagel. Deze bloeding is het gevolg van teveel langdurige of het hoge, plotseling druk op de nagel.

Lees verder >

Sand Toe

Klaagt uw kind regelmatig over vermoeidheid in de voeten en/of benen? Tot op zekere hoogte is vermoeidheid bij belasten normaal. Echter kan het voorkomen dat vermoeidheid al erg snel opspeelt. Vaak is dit het gevolg van een afwijkend looppatroon.

Lees verder >

Turf Toe

Bij deze aandoening heeft gewricht van de grote teen een plotseling te grote beweging of herhaalde bewegingen naar boven gemaakt. Er ontstaat beschadiging van het gewrichtskapsel en/of omliggende banden en pezen met pijnklachten en bewegingsbeperking tot gevolg.

Lees verder >

Fractuur os sesamodeum

Door teveel belasting op de grote teen kan een fractuur ontstaan aan het os sesamoïdeum. Dit is een klein botfragment verweven in een pees onder het gewricht van de grote teen. Botaandoeningen, veelvuldige of forse, plotselinge krachten zijn mogelijke oorzaken van deze aandoening.

Lees verder >

Sesamoïditis

Dit is een ontsteking van het kleine botfragment dat zich verweven in een pees onder het gewricht van de grote teen bevindt.

Lees verder >

Ingegroeide nagel

Wanneer de nagel met de zijkant of het uiteinde in de huid groeit, spreken we van een ingegroeide nagel. Bijna altijd is de nagel van de grote teen de boosdoener; deze nagel is het grootst, sterkst en krijgt vaak de meeste druk te verduren.

Lees verder >

Compressie neuropathie

Bij klachten als gevolg van een zenuwinklemming spreken we van compressie neuropathie. Symptomen kunnen zijn een dof, tintelend gevoel, scherpe pijnscheuten of spieruitval.

Lees verder >

Fasciitis plantaris

Onder de voet bevindt zich een peesplaat. Deze peesplaat komt op rek tijdens belasten van de voet. Bij teveel of verkeerde belasting kan deze peesplaat gaan irriteren of zelfs ontsteken.

Lees verder >

Bruised Heel

Letterlijk betekent dit ‘gekneusde hiel’. Eigenlijk is de hiel, het hielbeen, niet aangedaan maar juist het vetkussensysteem daaronder.

Lees verder >

Inversie/eversietrauma

Zowel aan de binnen- als aan de buitenkant van de enkels bevinden zich stugge, sterke enkelbanden. Deze verbinden de voet met het onderbeen en zorgen ervoor dat de enkel stabiel kan bewegen.

Lees verder >

Achillodynie

Veelvuldige, verkeerde belasting van de achillespees kan leiden tot (kleine) beschadiging van deze pees. Pezen zijn nauwelijks voorzien van bloedvaten en genezen daarom vaak erg langzaam.

Lees verder >

Anterior tibiotalair compressiesyndroom

Herhaaldelijk flexie van de enkel geeft compressie in het gewricht waardoor pijnklachten ontstaan. Sporters die veelvuldig springen en landen of hurken lopen een vergroot risico op het ontwikkelen van deze klachten.

Lees verder >

Morbus Sever

Morbus Sever is een ontstekingsreactie van de groeischijf in het hielbeen. Deze aandoening komt vaak voor bij actieve kinderen tussen de 8 en 13 jaar, met name bij jongens. De trekkracht van de achillespees speelt hierin een belangrijke rol.

Lees verder >

Onderbenen

Coup de Fouet

Deze aandoening is beter bekend onder de naam ‘zweepslag’. Zweepslag is een scheur in de kuitspier die ontstaat bij plotselinge rek door bijvoorbeeld een verkeerde beweging.

Lees verder >

Mediale tibiale stress syndroom (MTSS)

Deze aandoening is meer bekend onder de naam ‘Shin splints’ of ‘Spring schenen’. De peesstructuren een de binnenzijde van het onderbeen geven een ontstekingsreactie als gevolg van overbelasting.

Lees verder >

Knieën

Jumpers Knee

Zoals de naam al zegt is dit een knieklacht die aanwezig is als gevolg van en tijdens springen. De pijn bevindt zich net onder de knieschijf en vaak geldt hoe intensiever de belasting hoe heftiger de klacht.

Lees verder >

Patellofemoraal pijnsyndroom

Deze aandoening wordt ook wel retropatellaire chrondropathie genoemd. Er is sprake van niet goed functioneren van de knieschijf waardoor pijnklachten ontstaan tijdens belasten.

Lees verder >

Morbus Osgood Schlatter

Deze aandoening ontstaat door teveel trekkracht van de bovenbeenspier- en pees. Door de grote trekkracht ontstaat pijn bij de aanhechting net onder de knie, op het scheenbeen.

Lees verder >

Tractus iliotibialis frictie syndroom

Dit is een overbelastingsklacht van een pees aan de buitenzijde van de knie. Door frictie van de pees op het uiteinde van het dijbeen ontstaat lokale irritatie. Met name hardlopers lopen veel risico op het ontwikkelen van deze aandoening.

Lees verder >

Lig. collaterale laterale/mediale

De binnenste en buitenste kniebanden zorgen voornamelijk voor de stabiliteit van het kniegewricht. Bij overmatige trekkrachten of druk door verkeerde stand of functioneren kunnen deze banden overbelast en beschadigd raken.

Lees verder >

Heupen/Bekken

Aandoeningen van de lies

Liesblessures zijn veel voorkomend binnen verschillende takken van sport. Vaak ligt de oorzaak in een verkeerd bewegingspatroon waardoor chronische overbelasting van de spieren in de lies ontstaan.

Lees verder >

Bursitis subtrochanterica

Hierbij is de slijmbeurs, een bursa, in de heup ontstoken. Oorzaken kunnen zijn een acute beschadiging, overbelasting of bijvoorbeeld het verkeerd functioneren van de omliggende spieren.

Lees verder >

Rug

Piriformis syndroom

De musculus piriformis, een spier, loopt van het stuitje naar de heupkop. Direct onder deze spier ligt een zenuw, de nervus ischiadicus. Bij een verkorte of teveel gespannen musculus piriformis ontstaat inklemming van de nervus ischiadicus.

Lees verder >

Hernia nuclei pulposi

Deze aandoening staat vooral bekend onder de korte benaming ‘hernia’. Een van de tussenwervelschijven stulpt uit en geeft druk op het ruggenmerg.

Lees verder >

Wij zijn aangesloten bij: