Gonartrose

Bij artrose van de knie kunnen forse pijnklachten ontstaan. Artrose is slijtage van het kraakbeen in het gewricht. Pijnklachten zijn wisselend per persoon. Zowel tijdens belasten als tijdens rust, maar ook stekend of juist zeurende pijn kunnen aanwezig zijn. De podotherapeut zal een uitgebreid onderzoek uitvoeren met loopanalyses. Met deze gegevens kunnen schoenadvies, schoenaanpassing en podotherapeutische zolen voor vermindering van klachten zorgen. 

Wat is gonartrose?

Gonartrose is een vorm van artrose die het kraakbeen in de kniegewrichten aantast. Kraakbeen fungeert als een schokdemper tussen de botten en zorgt voor soepele beweging. Bij gonartrose raakt het kraakbeen geleidelijk aan beschadigd en versleten, wat leidt tot pijn, ontsteking en verminderde functie van de kniegewrichten.

Hoe ontstaat gonartrose?

Gonartrose kan verschillende oorzaken hebben, waaronder leeftijd, overmatige belasting van de knieën, eerdere knieletsels, genetische factoren en overgewicht. Het langdurig overbelasten van de kniegewrichten kan leiden tot slijtage van het kraakbeen en de ontwikkeling van gonartrose.

Wat kunt u doen?

Patiënten met gonartrose kunnen zelf enkele maatregelen nemen om de symptomen te verlichten en de progressie van de aandoening te vertragen. Dit omvat het behouden van een gezond lichaamsgewicht om de belasting op de knieën te verminderen, het doen van regelmatige lage-impactoefeningen om de spieren rondom de knieën te versterken, het vermijden van overmatige belasting en het gebruik van hulpmiddelen zoals wandelstokken of kniebraces voor extra ondersteuning.

Symptomen

De symptomen van gonartrose kunnen variëren, maar kunnen onder andere bestaan uit: pijn en stijfheid in de knieën, zwelling, beperkte bewegingsvrijheid, krakende geluiden bij beweging en moeite met lopen of traplopen.

Behandeling

De behandeling van gonartrose richt zich op het verlichten van pijn, het verbeteren van de functionaliteit en het vertragen van de progressie van de aandoening. Een podotherapeut kan verschillende behandelopties aanbevelen, waaronder het voorschrijven van aangepast schoeisel, het aanpassen van steunzolen om de druk op de knieën te verminderen, fysiotherapie om de spieren rondom de knieën te versterken, en het geven van advies over leefstijlveranderingen om de belasting op de kniegewrichten te verminderen. In gevorderde gevallen kan een orthopedisch specialist een operatieve ingreep overwegen, zoals een knieprothese.

Wij zijn aangesloten bij: