Morbus Sever

Morbus Sever is een ontstekingsreactie van de groeischijf in het hielbeen. Deze aandoening komt vaak voor bij actieve kinderen tussen de 8 en 13 jaar, met name bij jongens. De trekkracht van de achillespees speelt hierin een belangrijke rol. Bij teveel druk en trekkracht op het hielbeen kan de groeischijf ontstoken raken. Met name bij sporten waarbij veel gesprongen wordt. Een podotherapeut kan na een uitgebreid onderzoek de pijnklachten vaak verminderen door middel van podotherapeutische zolen. Hiermee worden de druk onder de hiel en de trekkrachten van bijvoorbeeld de achillespees verminderd. 

Wat is Morbus Sever?

Morbus Sever, ook bekend als de ziekte van Sever, is een aandoening die voorkomt bij actieve kinderen en tieners. Het wordt gekenmerkt door pijn en ontsteking in de groeischijf van de hiel, wat resulteert in hielpijn. Morbus Sever is een overbelastingsblessure die optreedt wanneer de groeischijf van de hiel, ook wel de apofyse van de calcaneus genoemd, ontstoken raakt. Deze groeischijf is gevoelig voor overmatige trekkrachten en kan pijn veroorzaken tijdens activiteiten zoals rennen, springen en sporten die impact op de hiel hebben.

Hoe ontstaat Morbus Sever?

De exacte oorzaak van Morbus Sever is niet volledig bekend, maar het wordt verondersteld dat herhaalde trekkrachten op de groeischijf van de hiel tijdens fysieke activiteiten een rol spelen. Factoren zoals overbelasting, snelgroeiende botten en een verhoogde trekkracht van de achillespees kunnen bijdragen aan het ontstaan van de aandoening.

Wat kunt u doen?

Het kind kan helpen bij het beheersen van de klachten door rust te nemen en activiteiten met een hoge impact te verminderen of te vermijden. Het aanbrengen van ijs op de pijnlijke hiel kan in de beginfase helpen bij het verminderen van ontsteking en pijn. Het dragen van goed dempende schoenen met een goede pasvorm kan ook de druk op de hiel verminderen.

Symptomen

Symptomen van Morbus Sever omvatten pijn, gevoeligheid en zwelling in de hiel. De pijn kan verergeren bij fysieke activiteit, vooral bij rennen, springen of staan op de tenen. In sommige gevallen kan er sprake zijn van een lichte zwelling of roodheid.

Behandeling

De behandeling van Morbus Sever richt zich op het verminderen van ontsteking en pijn, evenals het bevorderen van het herstel van de groeischijf van de hiel. Rust en het vermijden van activiteiten met een hoge impact zijn belangrijk. Het dragen van goed dempende schoenen met eventueel aangepaste inlegzolen kan de druk op de hiel verminderen. Fysiotherapie kan worden aanbevolen om de spierkracht en flexibiliteit te verbeteren, terwijl rekoefeningen gericht op de kuitspieren en achillespees nuttig kunnen zijn.

Wij zijn aangesloten bij: