Home > Veel voorkomende aandoeningen > Schimmelnagels

Schimmelnagels

De nagels vertonen een geelbruine verkleuring en brokkelen makkelijk af. Om werkelijk aan te kunnen tonen of er sprake is van een schimmel, moet er onderzoek gedaan worden in het laboratorium. Dat kan vaak via de huisarts of een medisch pedicure. Behandelen van schimmelnagels is erg moeilijk. Er zijn verschillende middeltjes op de markt, echter geven die vaak geen vermindering van klachten. De podotherapeut kan advies geven omtrent verzorging en kan klachten als gevolg van de schimmelnagel behandelen.

Wat zijn Schimmelnagels?

Schimmelnagels zijn een nagelaandoening die wordt veroorzaakt door schimmelinfectie. Schimmels, zoals dermatofyten, dringen de nagelplaat binnen en beginnen zich daar te vermenigvuldigen. Dit kan leiden tot veranderingen in de textuur, kleur en vorm van de nagels.

Hoe ontstaan Schimmelnagels?

Schimmelnagels ontstaan meestal door blootstelling aan schimmelsporen in warme, vochtige omgevingen zoals kleedkamers, zwembaden, sauna’s of gemeenschappelijke doucheruimtes. De schimmelsporen kunnen de nagels binnendringen via kleine scheurtjes of beschadigingen, waardoor de schimmelinfectie kan ontstaan.

Wat kunt u doen?

Patiënten kunnen zelf stappen ondernemen om de groei en verspreiding van schimmelnagels te verminderen. Het is belangrijk om goede voethygiëne te handhaven, zoals het regelmatig wassen en drogen van de voeten, het dragen van ademende schoenen en sokken, en het vermijden van het delen van persoonlijke verzorgingsartikelen. Daarnaast kunnen antischimmelcrèmes of poeders helpen om de groei van schimmels te remmen.

Symptomen

Symptomen van schimmelnagels zijn onder andere verdikking van de nagel, verandering in kleur (geelachtig, bruinachtig of witachtig), broosheid, brokkeligheid en vervorming van de nagel. In sommige gevallen kan er ook sprake zijn van geurige afscheiding of pijn.

Behandeling

De behandeling van schimmelnagels kan variëren, afhankelijk van de ernst en uitgebreidheid van de infectie. Het kan bestaan uit het aanbrengen van antischimmelmedicatie op de nagel, het voorschrijven van antischimmeltabletten, het uitdunnen of verwijderen van aangetaste nagelgedeelten en het advies over goede voethygiëne. Een podotherapeut kan ook helpen bij het beheren van schimmelnagels door het aanbieden van advies en behandelingen gericht op de verbetering van de nagelgezondheid.

Wij zijn aangesloten bij: