Home > Veel voorkomende aandoeningen > Hallux abductovalgus

Hallux abductovalgus

Deze aandoening wordt afgekort met ‘HAV’ en betreft een scheefstand van de grote teen. Met name vrouwen ontwikkelen deze aandoening. Oorzaken zijn niet altijd duidelijk te achterhalen en pijnklachten verschillen per persoon. Het is vaak niet mogelijk om de stand van de teen te veranderen. De podotherapeut kan u wel gericht advies geven en eventuele pijnklachten verminderen. Bijvoorbeeld door middel van schoenadvies, schoenaanpassingen, teenortheses en podotherapeutische zolen. 

Wat is Hallux abductovalgus?

Hallux abductovalgus is een afwijking van de voet waarbij de grote teen naar buiten (abductie) en naar binnen (valgus) buigt. Dit resulteert in een scheve stand van de grote teen, vaak gepaard gaande met een prominente bult aan de basis van de teen. De aandoening ontwikkelt zich geleidelijk en kan leiden tot ongemak en pijn tijdens het lopen.

Hoe ontstaat Hallux abductovalgus?

Hallux abductovalgus kan verschillende oorzaken hebben, waaronder erfelijke factoren, zwakke voetspieren, onjuist schoeisel en overmatige belasting van de voeten. Het dragen van smalle schoenen met hoge hakken kan de aandoening verergeren. Daarnaast kunnen bepaalde aandoeningen, zoals reumatoïde artritis, ook bijdragen aan de ontwikkeling van Hallux abductovalgus.

Wat kunt u aan Hallux abductovalgus doen?

Hoewel Hallux abductovalgus meestal een medische behandeling vereist, zijn er enkele dingen die patiënten zelf kunnen doen om de symptomen te verlichten en verdere progressie te voorkomen. Het dragen van comfortabel schoeisel met een brede teenbox en een lage hak kan de druk op de grote teen verminderen. Daarnaast kunnen oefeningen om de voetspieren te versterken en het vermijden van overmatige belasting van de voeten nuttig zijn.

Symptomen Hallux abductovalgus

De symptomen van Hallux abductovalgus variëren, maar kunnen bestaan uit pijn, zwelling en roodheid rond de grote teen. Patiënten kunnen moeite hebben met het dragen van schoenen vanwege de vervorming van de voet. De pijn kan verergeren bij langdurig staan of lopen.

Behandeling van Hallux abductovalgus

Bij de behandeling van Hallux abductovalgus speelt de podotherapeut een essentiële rol. De podotherapeut kan een uitgebreide evaluatie van de voet uitvoeren, inclusief ganganalyse en voetafdrukmetingen, om een gepersonaliseerd behandelplan op te stellen. Dit behandelplan kan bestaan uit het aanmeten van orthopedische inlegzolen om de stand van de voet te corrigeren en de druk op de grote teen te verminderen. Daarnaast kan de podotherapeut advies geven over schoeisel en oefeningen om de voetspieren te versterken. In sommige gevallen kan de podotherapeut samenwerken met andere zorgverleners, zoals orthopedisch chirurgen, om de best mogelijke resultaten te bereiken.

Wij zijn aangesloten bij: