Home > Veel voorkomende aandoeningen > Bursitis subtrochanterica

Bursitis subtrochanterica

Hierbij is de slijmbeurs, een bursa, in de heup ontstoken. Oorzaken kunnen zijn een acute beschadiging, overbelasting of bijvoorbeeld het verkeerd functioneren van de omliggende spieren. Een verkeerd looppatroon heeft grote gevolgen op de stand van het heupgewricht en daarmee op de belasting van de slijmbeurs. Sporters die veel rennen en lopen hebben meer kans op het ontwikkelen van deze klachten. De podotherapeut kan met de uitgebreide onderzoeksgegevens gericht (sport)schoenadvies geven en/of het looppatroon corrigeren met podotherapeutische (sport)zolen. De slijmbeurs heeft dan weer de ruimte om te herstellen. Zo kunt u weer pijnvrij bewegen en sporten.

Wat is Bursitis subtrochanterica?

Bursitis subtrochanterica, ook bekend als trochanterontsteking, is een veelvoorkomende aandoening waarbij de slijmbeurs aan de buitenzijde van het heupgewricht ontstoken raakt. Deze ontsteking kan leiden tot pijn, zwelling en bewegingsbeperking in het gebied rond de heup.

Hoe ontstaat Bursitis subtrochanterica?

Bursitis subtrochanterica ontstaat meestal als gevolg van overbelasting van de heupspieren en pezen, zoals bij herhaalde bewegingen, langdurig staan of lopen, of intensieve sportactiviteiten. Ook kan een afwijkende stand van het been of een verkeerde looptechniek bijdragen aan het ontstaan van de aandoening.

Wat kunt u  doen?

Hoewel de behandeling van Bursitis subtrochanterica voornamelijk door een podotherapeut wordt uitgevoerd, zijn er ook maatregelen die patiënten zelf kunnen nemen om de klachten te verminderen. Het is belangrijk om rust te nemen en activiteiten te vermijden die de heup overbelasten. Het gebruik van ijskompressen kan in de beginfase helpen bij het verminderen van de zwelling en pijn. Daarnaast kunnen het aanpassen van schoeisel, het gebruik van hulpmiddelen zoals steunzolen en het uitvoeren van specifieke oefeningen en stretches onder begeleiding van een podotherapeut bijdragen aan het herstel.

Symptomen

De symptomen van Bursitis subtrochanterica kunnen variëren, maar vaak ervaren patiënten pijn aan de buitenzijde van de heup, die kan uitstralen naar de bil of het bovenbeen. Ook kan er sprake zijn van gevoeligheid bij druk op het aangedane gebied. Het is belangrijk om bij aanhoudende klachten een podotherapeut te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

Behandeling

De behandeling van Bursitis subtrochanterica bestaat voornamelijk uit het verminderen van ontsteking en pijn, het herstellen van de normale biomechanica van de heup en het versterken van de omliggende spieren. Dit kan onder andere worden bereikt door middel van podotherapeutische interventies zoals het aanmeten van aangepast schoeisel of steunzolen, het geven van gerichte oefeningen en het toepassen van technieken om de spierbalans en stabiliteit te verbeteren.

Wij zijn aangesloten bij: