Home > Veel voorkomende aandoeningen > Genua valga/vara

Genua valga/vara

Deze term geeft aan dat de knieën in een X- of O-stand staan. Dit kan pijnklachten geven tijdens staan en/of lopen vanwege de overmatige trekkracht of verwringing in de knieën. De oorzaak van de scheefstand in de knieën kan te vinden zijn in zowel voeten als knieën of heupen. Het lichaam functioneert namelijk als keten. De podotherapeut is erin gespecialiseerd om de standsafwijkingen te onderzoeken en behandelen. Zowel tijdens het staan als tijdens het lopen. Met uitgebreide testen en analyses kan precies worden onderzocht hoe de klachten verminderd kunnen worden. Oefentherapie en podotherapeutische zolen zijn veelvoorkomende therapieën.

Wat is Genua valga/vara?

Genua valga/vara is een aandoening waarbij de knieën niet in de juiste uitlijning staan. Bij genua valga wijken de knieën naar binnen, terwijl bij genua vara de knieën naar buiten afwijken. Deze afwijking kan het gevolg zijn van verschillende factoren, waaronder aangeboren afwijkingen, spierzwakte of -onevenwichtigheden, trauma of overbelasting.

Hoe ontstaat Genua valga/vara?

Genua valga/vara kan zich ontwikkelen als gevolg van aangeboren afwijkingen in de groei en ontwikkeling van de botten en gewrichten. Het kan ook ontstaan door spierzwakte of -onevenwichtigheden, waardoor de knieën naar binnen of naar buiten worden getrokken. Daarnaast kunnen trauma, overbelasting of andere orthopedische aandoeningen ook bijdragen aan de ontwikkeling van genua valga/vara.

Wat kunt u doen?

Als een patiënt symptomen of problemen ervaart als gevolg van genua valga/vara, is het belangrijk om een podotherapeut of een medisch professional te raadplegen. De patiënt kan zelf ook enkele maatregelen nemen, zoals het dragen van ondersteunend schoeisel, het vermijden van activiteiten die de symptomen verergeren, het uitvoeren van specifieke oefeningen om spierkracht en stabiliteit te verbeteren, en het volgen van eventuele voorgeschreven therapieën of behandelingen.

Symptomen

De symptomen van genua valga/vara kunnen variëren, maar kunnen onder andere bestaan uit: pijn in de knieën, instabiliteit tijdens het lopen of staan, vermoeidheid in de benen, moeite met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten en een afwijkende looppatroon.

Behandeling

De behandeling van genua valga/vara is afhankelijk van de ernst van de aandoening en de specifieke symptomen die de patiënt ervaart. Een podotherapeut kan een behandelplan op maat maken, dat kan bestaan uit oefentherapie om spierkracht en -balans te verbeteren, het gebruik van orthopedische hulpmiddelen zoals steunzolen of braces om de knieën te ondersteunen en de uitlijning te corrigeren, en advies met betrekking tot schoeisel en activiteiten. In sommige gevallen kan een operatieve ingreep nodig zijn om de stand van de knieën te corrigeren.

Wij zijn aangesloten bij: