Home > Veel voorkomende aandoeningen > Beenlengteverschil

Beenlengteverschil

Een verschil in beenlengte kan scheefstand in het bekken en de rug tot gevolg hebben. Dit gaat niet altijd gepaard met pijnklachten. Tijdens groeiperioden is het normaal dat de beide benen ongelijk in lengte groeien, vaak lost dit zich vanzelf op. Bij pijnklachten of een fors verschil in lengte is het  verstandig om onderzoek te laten doen door de podotherapeut. De podotherapeut kan aan de hand van verschillende testen en loopanalyses het verschil bepalen en indien nodig direct compenseren met een verhoging in de schoen. 

Wat is beenlengteverschil?

Beenlengteverschil verwijst naar het verschil in lengte tussen de twee benen. Het kan aangeboren zijn of het gevolg zijn van factoren zoals een botbreuk, gewrichtsproblemen of een ongelijke groei tijdens de kindertijd.

Hoe ontstaat een beenlengteverschil?

Beenlengteverschil kan ontstaan door verschillende oorzaken, waaronder aangeboren afwijkingen, groeistoornissen, eerdere botbreuken of operaties aan het bot of gewrichten.

Wat kunt u doen?

Patiënten met beenlengteverschil kunnen enkele maatregelen nemen om de symptomen te verminderen. Dit kan het dragen van speciale inlegzolen om het lengteverschil te compenseren, het doen van gerichte oefeningen om de spieren in balans te houden en het vermijden van langdurige activiteiten die de klachten verergeren.

Symptomen

Symptomen van beenlengteverschil kunnen onder meer pijn, vermoeidheid, ongelijke heupen of schouders, problemen met het lopen of een onevenwichtige houding omvatten.

Behandeling

De behandeling van beenlengteverschil richt zich op het verminderen van symptomen en het herstellen van balans en functionaliteit. De podotherapeut biedt verschillende oplossingen zoals het aanpassen van schoenen met inlegzolen of hielverhogingen om het lengteverschil te compenseren. Daarnaast kunnen specifieke oefeningen en advies worden gegeven om spieren te versterken, mobiliteit te bevorderen en klachten te verminderen. Indien nodig kan er ook doorverwezen worden naar andere specialisten voor aanvullende behandelingen. Het behandelplan wordt op maat gemaakt voor elke patiënt om de beste resultaten te behalen in het verbeteren van balans, het verminderen van pijn en het optimaliseren van de functie van de benen.

Wij zijn aangesloten bij: