Home > Veel voorkomende aandoeningen > Instabiliteit enkels

Instabiliteit enkels

Instabiliteit van de enkels is het meest voorkomend bij kinderen. Veelvuldig zwikken van de enkels is een bekend symptoom. De oorzaken kunnen echter zeer verschillend zijn. Van een afwijkend looppatroon tot sportletsel. De podotherapeut onderzoekt alle aspecten en kan zeer gerichte oefentherapie geven en adviseren. Maar ook podotherapeutische zolen, taping en schoenadvies kunnen een verbetering van de stabiliteit bieden. Ook wanneer samenwerking met bijvoorbeeld een fysiotherapeut gewenst of noodzakelijk is. 

Wat is instabiliteit van de enkel?

Instabiliteit van de enkel verwijst naar een aandoening waarbij er een verlies van stabiliteit en controle is in het enkelgewricht. Het kan leiden tot herhaaldelijke verzwikkingen, pijn en beperkingen in het dagelijks functioneren. Instabiliteit van de enkel ontstaat wanneer de ligamenten rondom het enkelgewricht verzwakt, uitgerekt of beschadigd zijn. Dit kan leiden tot een verminderde stabiliteit en bewegingscontrole, wat het risico op verzwikkingen vergroot.

Hoe ontstaat instabiliteit van de enkel?

Instabiliteit van de enkel kan verschillende oorzaken hebben, waaronder eerdere enkelverstuikingen, letsel aan de ligamenten, zwakte in de spieren rondom de enkel, structurele afwijkingen in het enkelgewricht en instabiele enkelgewrichten van nature.

Wat kunt u doen?

U kunt zelf enkele maatregelen nemen om de symptomen van enkelinstabiliteit te verminderen en verdere verzwikkingen te voorkomen. Dit omvat het dragen van geschikt schoeisel met goede enkelondersteuning, het uitvoeren van specifieke oefeningen om de spieren rondom de enkel te versterken en stabiliteitstraining om het evenwicht en de proprioceptie te verbeteren.

Symptomen

Symptomen van enkelinstabiliteit kunnen bestaan uit herhaaldelijke verzwikkingen, een gevoel van instabiliteit tijdens het lopen of staan, pijn aan de buitenkant van de enkel, zwelling en beperkte bewegingsmogelijkheden.

Behandeling

De behandeling van enkelinstabiliteit door een podotherapeut kan verschillende interventies omvatten. Dit kan het aanmeten van enkelbraces of -bandages zijn om de stabiliteit te verbeteren, het verstrekken van oefeningen voor spierversterking en evenwichtsverbetering, het adviseren van geschikt schoeisel en het geven van advies over het aanpassen van activiteiten om verdere verzwikkingen te voorkomen.

Wij zijn aangesloten bij: