Home > Veel voorkomende aandoeningen > Fatpad syndroom

Fatpad syndroom

Onder de hiel bevinden zich verschillende vetkussentjes ter bescherming van het hielbeen. Dit complexe vetkamersysteem kan gaan slijten waardoor vetkussentjes gaan lekken. Uiteindelijk blijft slecht bindweefsel en littekenweefsel over. Klachten uiten zich vaak door een brandend, zeurend gevoel tijdens belasten. Herstel van het vetkamersysteem is niet mogelijk. De podotherapeut kan echter na een uitgebreid voetonderzoek en een loopanalyse de klachten vaak eenvoudig verminderen. Schoenadvies en podotherapeutische zolen met demping geven al snel een forse vermindering van klachten. 

Wat is Fatpad syndroom?

Het Fatpad Syndroom verwijst naar de afname van het vetkussen onder de hiel, waardoor de botten, pezen en zenuwen in het gebied meer druk ervaren. Dit kan leiden tot pijn, ontsteking en verminderde schokabsorptie tijdens het lopen of staan.

Hoe ontstaat Fatpad syndroom?

Het Fatpad Syndroom kan verschillende oorzaken hebben, zoals veroudering, langdurige druk op de hiel door overmatig lopen of staan, het dragen van ongeschikt schoeisel, overgewicht, traumatisch letsel aan het vetkussen, of onderliggende aandoeningen zoals reumatoïde artritis.

Wat kunt u doen?

U kunt zelf enkele maatregelen nemen om de symptomen van het Fatpad Syndroom te verlichten. Dit omvat het vermijden van activiteiten die de pijn verergeren, het dragen van goed gedempte schoenen met voldoende ruimte voor het vetkussen, het gebruik van inlegzolen met extra schokabsorptie, het aanbrengen van ijs in de beginfase om ontsteking te verminderen, en het uitvoeren van gerichte stretching- en versterkingsoefeningen om de voet- en kuitspieren te ondersteunen.

Symptomen

De symptomen van het Fatpad Syndroom omvatten pijn en ongemak onder de hiel, vooral bij het staan of lopen. De pijn kan dof of stekend zijn en kan toenemen naarmate de activiteit toeneemt. Soms kan er ook zwelling en gevoeligheid in het getroffen gebied zijn.

Behandeling

Een podotherapeut kan verschillende behandelingsopties bieden voor het Fatpad Syndroom. Dit kan onder meer het aanpassen van schoeisel en het gebruik van inlegzolen met specifieke padding zijn om de druk op het vetkussen te verminderen en de schokabsorptie te verbeteren. Daarnaast kan fysiotherapie, het toepassen van ontstekingsremmende technieken, zoals ultrasound, en het uitvoeren van specifieke oefeningen om de voet- en kuitspieren te versterken en de stabiliteit te verbeteren, ook deel uitmaken van de behandeling.

Wij zijn aangesloten bij: