Home > Veel voorkomende aandoeningen > Fractuur os sesamodeum

Fractuur os sesamodeum

Door teveel belasting op de grote teen kan een fractuur ontstaan aan het os sesamoïdeum. Dit is een klein botfragment verweven in een pees onder het gewricht van de grote teen. Botaandoeningen, veelvuldige of forse, plotselinge krachten zijn mogelijke oorzaken van deze aandoening. De podotherapeut kan het gewricht ontlasten door middel van taping, schoenadvies en schoenaanpassingen. Wanneer dit onvoldoende genezing geeft, is een operatieve ingreep in het ziekenhuis noodzakelijk. 

Wat is een fractuur os sesamodeum?

Een fractuur van het os sesamodeum verwijst naar een breuk in het botje onder de grote teen. Het os sesamodeum speelt een belangrijke rol bij het buigen van de grote teen en het ondersteunen van het lichaamsgewicht tijdens het lopen en springen.

Hoe ontstaat een fractuur os sesamodeum?

De aandoening kan ontstaan door direct trauma, zoals een val of een harde klap op de voet. Het kan ook worden veroorzaakt door overmatige druk op het botje, zoals bij herhaalde impact tijdens sportactiviteiten of bij langdurig dragen van ongeschikt schoeisel.

Wat kunt u doen?

Na een vermoedelijke fractuur van het os sesamodeum is het belangrijk om direct medische hulp te zoeken. De patiënt moet rust nemen en het aangedane gebied ontlasten. In de beginfase kan het toepassen van ijs op de plaats van letsel helpen om zwelling en pijn te verminderen. Het volgen van de voorgeschreven behandeling en het opvolgen van advies van medische professionals is essentieel voor een snel en volledig herstel.

Symptomen

De symptomen van een fractuur van het os sesamodeum kunnen zijn: pijn in de voorvoet, zwelling, blauwe plekken, moeite met het buigen van de grote teen, en verminderde beweeglijkheid van het gewricht onder de grote teen.

Behandeling

De behandeling van een fractuur van het os sesamodeum kan variëren, afhankelijk van de ernst van de fractuur. Conservatieve behandelingsopties omvatten rust, het dragen van een speciale schoen of looplaars om de voet te beschermen, het gebruik van krukken om gewicht te vermijden, en fysiotherapie om de beweeglijkheid en kracht te herstellen. In sommige gevallen kan een operatieve ingreep nodig zijn om de fractuur te stabiliseren en het herstel te bevorderen. Een podotherapeut kan een belangrijke rol spelen bij het begeleiden en ondersteunen van het herstelproces, met behulp van orthopedische hulpmiddelen zoals steunzolen of schoenaanpassingen om de belasting op het os sesamodeum te verminderen en de voetfunctie te optimaliseren.

Wij zijn aangesloten bij: