Home > Veel voorkomende aandoeningen > Mediale tibiale stress syndroom (MTSS)

Mediale tibiale stress syndroom (MTSS)

Deze aandoening is meer bekend onder de naam ‘Shin splints’ of ‘Spring schenen’. De peesstructuren een de binnenzijde van het onderbeen geven een ontstekingsreactie als gevolg van overbelasting. Overbelasting kan ontstaan door teveel belasten, maar ook door verkeerd belasten door een afwijkende stand of door niet geschikte (sport)schoenen. De podotherapeut onderzoekt de oorzaak van uw klachten. Bewegingsadvies, advies over (sport)schoenen of het aanmeten van podotherapeutische (sport)zolen behoren tot de mogelijkheden. De klachten zijn over het algemeen lang aanwezig en moeilijk te behandelen. Goede zorg en een specifiek onderzoek zijn daarom belangrijk.

Wat is Mediale tibiale stress syndroom (MTSS)?

Het Mediale Tibiale Stress Syndroom (MTSS), ook bekend als shin splints, is een veelvoorkomende blessure die pijn en ongemak veroorzaakt aan de binnenzijde van het onderbeen. Het is een aandoening waarbij er sprake is van ontsteking en microtrauma in het bot, spieren, pezen en bindweefsel aan de binnenzijde van het scheenbeen. Deze blessure wordt vaak veroorzaakt door herhaalde stress op de onderbeenspieren en de omliggende structuren.

Hoe ontstaat Mediale tibiale stress syndroom (MTSS)?

MTSS ontstaat meestal als gevolg van herhaalde impact en belasting op het scheenbeen, vaak als gevolg van sportactiviteiten met veel rennen, springen of draaien. Factoren zoals overmatige training, slechte schoeiselondersteuning, onjuiste looptechniek, spierzwakte of -onevenwichtigheid, en onvoldoende hersteltijd kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van MTSS.

Wat kunt u doen?

Het is belangrijk om rust te nemen bij MTSS om verdere overbelasting te voorkomen. IJsapplicatie en het aanbrengen van compressie kunnen in de beginfase helpen bij het verminderen van pijn en ontsteking. Het dragen van goed dempende schoenen en het gebruik van aangepaste inlegzolen kunnen de schokabsorptie verbeteren en de druk op het onderbeen verminderen.

Symptomen

Typische symptomen van MTSS zijn pijn en gevoeligheid aan de binnenzijde van het scheenbeen. De pijn kan dof of stekend zijn en wordt vaak verergerd tijdens fysieke activiteit. In sommige gevallen kan er zwelling en roodheid optreden langs het scheenbeen.

Behandeling

Een podotherapeut kan een uitgebreide evaluatie uitvoeren om de oorzaak van MTSS vast te stellen en een behandelplan op te stellen. Dit kan onder andere bestaan uit het aanpassen van schoeisel en het verstrekken van inlegzolen om de druk op het onderbeen te verminderen. Daarnaast kunnen spierversterkende oefeningen, rekoefeningen en techniekaanpassingen worden aanbevolen om de belasting op het scheenbeen te optimaliseren.

Wij zijn aangesloten bij: