Home > Veel voorkomende aandoeningen > Patellofemoraal pijnsyndroom

Patellofemoraal pijnsyndroom

Deze aandoening wordt ook wel retropatellaire chrondropathie genoemd. Er is sprake van niet goed functioneren van de knieschijf waardoor pijnklachten ontstaan tijdens belasten. Sporten verergert de klachten fors, met name sporten waarbij veel gesprongen wordt. Het functioneren van de knieschijf gaat nauw samen met de stand van de voeten, benen en knieën. De podotherapeut kan uitgebreid onderzoek en loopanalyses doen en de stand optimaliseren met behulp van podotherapeutische (sport)zolen. De klachten nemen vaak al snel af. Ook kan besloten worden om samen te werken met een fysiotherapeut voor een optimaal effect. 

Wat is Patellofemoraal pijnsyndroom?

Patellofemoraal pijnsyndroom is een aandoening waarbij er pijn is aan de voorzijde van de knie, voornamelijk rondom of onder de knieschijf. Het wordt veroorzaakt door een verstoord evenwicht tussen de spieren en structuren rondom de knieschijf, wat resulteert in een onjuiste beweging en uitlijning van de knieschijf tijdens beweging.

Hoe ontstaat Patellofemoraal pijnsyndroom?

De exacte oorzaak van Patellofemoraal pijnsyndroom is niet volledig bekend, maar het wordt verondersteld dat factoren zoals spierzwakte, disbalans van spieren, overbelasting, overpronatie (naar binnen rollen van de voet tijdens het lopen), veranderingen in de knieschijfstructuur en afwijkingen in het looppatroon een rol kunnen spelen.

Wat kunt u doen?

Patiënten kunnen helpen bij het beheersen van de klachten door rust te nemen en activiteiten met een hoge impact te verminderen. Het toepassen van ijs op de knie kan helpen bij het verminderen van pijn en ontsteking. Daarnaast kunnen oefeningen gericht op het versterken van de spieren rondom de knie, met name de quadriceps, en het uitvoeren van rekoefeningen voor de hamstrings en kuitspieren nuttig zijn.

Symptomen

Symptomen van Patellofemoraal pijnsyndroom zijn pijn en ongemak aan de voorzijde van de knie, vaak gevoeld rondom of onder de knieschijf. De pijn kan verergeren bij activiteiten zoals traplopen, hurken, hardlopen en langdurig zitten met gebogen knieën.

Behandeling

Een podotherapeut kan verschillende behandelingsopties bieden voor Patellofemoraal pijnsyndroom. Dit kan onder andere bestaan uit het evalueren en corrigeren van de voet- en beenmechanica, het aanpassen van schoenen en het voorschrijven van orthopedische inlegzolen om de druk op de knie te verminderen en de uitlijning van de knieschijf te verbeteren. Daarnaast kunnen rekoefeningen, fysiotherapie en het begeleiden van activiteiten en sporttechnieken worden aanbevolen.

Wij zijn aangesloten bij: