Home > Veel voorkomende aandoeningen > Aandoeningen van de lies

Aandoeningen van de lies

Liesblessures zijn veel voorkomend binnen verschillende takken van sport. Vaak ligt de oorzaak in een verkeerd bewegingspatroon waardoor chronische overbelasting van de spieren in de lies ontstaan. Liesklachten zijn door de podotherapeut vaak goed te behandelen met oefentherapie en (sport)schoenadvies. Bij een afwijkend bewegingspatroon kunnen podotherapeutische (sport)zolen aangemeten worden. 

Wat zijn liesblessures?

Aandoeningen van de lies omvatten verschillende medische problemen die zich voordoen in het gebied tussen de buik en het bovenbeen. Deze aandoeningen kunnen variëren van spierblessures en liesbreuken tot ontstekingsaandoeningen zoals liesklierontsteking. Liesklachten kunnen pijn, ongemak en beperkingen in de mobiliteit veroorzaken.

Hoe ontstaan liesblessures?

De oorzaken van aandoeningen van de lies kunnen divers zijn. Ze kunnen worden veroorzaakt door overbelasting van de spieren, trauma, sportblessures, genetische aanleg, of door onderliggende aandoeningen zoals hernia’s. Het is belangrijk om de specifieke oorzaak van de liesklachten te identificeren om een passende behandeling te kunnen bieden.

Wat kunt u doen?

Hoewel de behandeling van aandoeningen van de lies vaak professionele medische zorg vereist, zijn er ook stappen die patiënten zelf kunnen nemen om hun klachten te verlichten. Het is belangrijk om rust te nemen, ijs te gebruiken om zwelling te verminderen, en activiteiten te vermijden die de pijn verergeren. Daarnaast kan het dragen van een liesbandage of ondersteunend ondergoed de symptomen verlichten.

Symptomen

De symptomen kunnen variëren afhankelijk van de specifieke aandoening. Veelvoorkomende symptomen zijn pijn, zwelling, gevoeligheid, moeite met bewegen of sporten, en het optreden van een zwelling of bult in de liesstreek. Het is belangrijk om deze symptomen serieus te nemen en tijdig medische hulp te zoeken.

Behandeling van liesblessures

Een podotherapeut speelt een essentiële rol bij de behandeling van aandoeningen van de lies. Door een grondige evaluatie kan de podotherapeut de oorzaak van de klachten identificeren en een gepersonaliseerd behandelplan opstellen. De behandeling kan bestaan uit orthopedische hulpmiddelen zoals steunzolen, advies over schoeisel, oefeningen en revalidatie, en samenwerking met andere zorgverleners indien nodig.

Wij zijn aangesloten bij: