Jumpers Knee

Zoals de naam al zegt is dit een knieklacht die aanwezig is als gevolg van en tijdens springen. De pijn bevindt zich net onder de knieschijf en vaak geldt hoe intensiever de belasting hoe heftiger de klacht. Samen met de fysiotherapeut kan de balans tussen belasting en belastbaarheid weer in balans gebracht worden. De podotherapeut kan de belastbaarheid beïnvloeden bijvoorbeeld door standsafwijkingen te corrigeren met (sport)zolen of specifiek (sport)schoenadvies. 

Wat is Jumpers knee?

Jumpers knee wordt gekenmerkt door pijn en ontsteking in de patellapees, de pees die de knieschijf verbindt met het onderbeen. Het treedt vaak op als gevolg van overmatig gebruik en herhaalde belasting, vooral bij activiteiten waarbij veel gesprongen wordt.

Hoe ontstaat Jumpers knee?

Jumpers knee kan ontstaan door verschillende factoren, waaronder overbelasting, verkeerde techniek tijdens het sporten, spierzwakte of onevenwichtigheden, slechte flexibiliteit en biomechanische problemen zoals platvoeten of een afwijkende beenstand.

Wat kunt u doen?

Het is belangrijk om de belasting op de pees te verminderen en het herstel te bevorderen. Patiënten wordt geadviseerd rust te nemen en activiteiten met impact en overmatig springen te vermijden. IJsapplicatie in de beginfase en het gebruik van ontstekingsremmende medicatie kunnen helpen bij het verminderen van pijn en ontsteking.

Symptomen

Typische symptomen van jumpers knee zijn pijn, zwelling en gevoeligheid rond de patellapees. De pijn kan verergeren bij activiteiten zoals springen, hardlopen of traplopen.

Behandeling

Een belangrijk onderdeel van de behandeling is het versterken en stretchen van de omliggende spieren om de belasting op de pees te verminderen. Dit kan worden bereikt door middel van gerichte oefeningen en fysiotherapie. De podotherapeut kan ook advies geven over de juiste schoenkeuze en het aanpassen van de biomechanica van de voeten om de druk op de pees te verminderen.

Wij zijn aangesloten bij: