Home > Veel voorkomende aandoeningen > Ingegroeide nagel

Ingegroeide nagel

Wanneer de nagel met de zijkant of het uiteinde in de huid groeit, spreken we van een ingegroeide nagel. Bijna altijd is de nagel van de grote teen de boosdoener; deze nagel is het grootst, sterkst en krijgt vaak de meeste druk te verduren. De nagel beschermt het gevoelige uiteinde van de teen. Juist daarom kan deze aandoening zeer pijnlijk zijn. Tijdens sportactiviteiten kunnen specifieke bewegingen en schoenen deze aandoening veroorzaken en versterken. De podotherapeut kan behandelen door schoon te maken, de huid te beschermen tegen de nagel of het plaatsen van een beugel. Met een nagelbeugel wordt de nagel langzaam uit de huid gelift. Ook oplossingen in de (sport)schoenen geven verlichting en kunnen door de podotherapeut worden toegepast. Deze behandelingen geven vaak al direct klachtenvermindering.

Wat is een ingegroeide nagel?

Een ingegroeide nagel treedt op wanneer de nagelrand of de hoek van de nagel de omliggende huid binnendringt en in het zachte weefsel groeit. Dit veroorzaakt vaak pijn, roodheid, zwelling en ontsteking rondom de nagel.

Hoe ontstaat een ingegroeide nagel?

Ingegroeide nagels kunnen ontstaan door verschillende factoren, zoals het verkeerd knippen van de nagels, te strakke schoenen, trauma aan de nagel of genetische aanleg. Ook kan een abnormale nagelvorm of een afwijking in de groei van de nagel het risico op ingegroeide nagels vergroten.v

Wat kunt u doen?

Er zijn enkele maatregelen die patiënten zelf kunnen nemen om symptomen te verlichten en het risico op ingegroeide nagels te verminderen. Dit omvat het knippen van de nagels recht en niet te kort, het vermijden van strakke schoenen die druk op de nagels uitoefenen, het goed verzorgen van de voeten en het schoonhouden van de nagels.

Symptomen

De symptomen van een ingegroeide nagel kunnen bestaan uit pijn, zwelling, roodheid, warmte, gevoeligheid en soms ook pusvorming rondom de nagel. In ernstigere gevallen kan de ingegroeide nagel leiden tot infecties.

Behandeling

Een podotherapeut kan verschillende behandelingsopties bieden voor een ingegroeide nagel. Dit kan onder andere het verwijderen van de ingegroeide nagelrand of hoek, het toepassen van een nagelbeugel om de nagelgroei te corrigeren, het adviseren van geschikt schoeisel, het geven van advies over goede nagelverzorging en het verstrekken van instructies voor het voorkomen van toekomstige ingegroeide nagels.

Wij zijn aangesloten bij: