Home > Veel voorkomende aandoeningen > Lig. collaterale laterale/mediale

Lig. collaterale laterale/mediale

De binnenste en buitenste kniebanden zorgen voornamelijk voor de stabiliteit van het kniegewricht. Bij overmatige trekkrachten of druk door verkeerde stand of functioneren kunnen deze banden overbelast en beschadigd raken. De klachten nemen toe bij belasten, met name tijdens sporten. De podotherapeut kan een uitgebreide loopanalyse doen en het functioneren van de voet, de knie en de heup onderzoeken. Met alle gegevens van de hele keten kan dan (sport)schoenadvies gegeven worden en/of worden er podotherapeutische (sport)zolen aangemeten. Hiermee wordt het functioneren en de stand van de knie beïnvloedt en nemen klachten vaak al snel af. 

Wat is Lig. collaterale laterale/mediale?

De laterale collaterale ligament (LCL) bevindt zich aan de buitenzijde van de knie en verbindt het dijbeen met het kuitbeen. De mediale collaterale ligament (MCL) bevindt zich aan de binnenzijde van de knie en verbindt het dijbeen met het scheenbeen. Beide ligamenten zijn verantwoordelijk voor het stabiliseren van de knie en het voorkomen van zijwaartse bewegingen.

Hoe ontstaat Lig. collaterale laterale/mediale?

Beschadiging of overbelasting van de laterale en mediale collaterale ligamenten kan optreden als gevolg van verschillende situaties, zoals verdraaiingen, directe impact op de knie, plotselinge zijwaartse bewegingen of overmatige krachten tijdens sportactiviteiten.

Wat kunt u doen?

Bij een blessure aan de laterale of mediale collaterale ligamenten is het belangrijk om de knie te ontlasten en rust te nemen. In de beginfase kan het aanbrengen van ijs op het gebied helpen bij het verminderen van pijn en ontsteking. Het dragen van een kniebrace kan ook ondersteuning bieden en stabiliteit bevorderen.

Symptomen

Symptomen van een beschadiging aan de laterale of mediale collaterale ligamenten kunnen onder andere pijn, zwelling, instabiliteit en beperkte bewegingsmogelijkheden van de knie omvatten. Bij een ernstige blessure kan er sprake zijn van instabiliteit tijdens het lopen of sporten.

Behandeling

De behandeling van een laterale of mediale collaterale ligamentblessure is afhankelijk van de ernst van de schade. Een podotherapeut kan een grondige evaluatie uitvoeren, het letsel classificeren en een behandelplan opstellen. Dit kan onder andere bestaan uit het dragen van een brace, fysiotherapie om de spieren rondom de knie te versterken en stabiliteitsoefeningen.

Wij zijn aangesloten bij: