Home > Veel voorkomende aandoeningen > Afwijkende stand van de tenen

Afwijkende stand van de tenen

De stand van de tenen worden beïnvloed door bijvoorbeeld de spierspanning, het looppatroon en de stand van gewrichten. Wanneer hier een disbalans in ontstaat kunnen tenen een afwijkende stand ontwikkelen. Ze gaan bijvoorbeeld over elkaar heen groeien. Dit kan drukplekken veroorzaken en maakt het kopen van goed passende schoenen moeilijker. Een podotherapeut kan u dan schoenadvies geven en indien gewenst de stand van de tenen eenvoudig beïnvloeden met behulp van podotherapeutische zolen of siliconen ortheses. 

Wat is een afwijkende stand van de tenen?

Afwijkende stand van de tenen verwijst naar abnormale posities of vormen van de tenen die verschillen van wat als normaal wordt beschouwd. Dit kan verschillende vormen aannemen, zoals hamertenen, klauwtenen, spreidtenen of een hallux valgus (scheefstand van de grote teen).

Hoe ontstaat een afwijkende stand van de tenen?

De afwijkende stand van de tenen kan verschillende oorzaken hebben. Dit kan te maken hebben met genetische factoren, slecht passende schoenen, trauma aan de voet, reumatische aandoeningen of bepaalde neurologische aandoeningen. Het kan ook voorkomen als gevolg van een disbalans in de spieren en pezen rondom de tenen.

Wat kunt u doen?

Er zijn enkele zelfzorgmaatregelen die u kunt nemen om de symptomen te verlichten en de progressie van de afwijkende stand van de tenen te verminderen. Het dragen van goed passende schoenen met voldoende ruimte voor de tenen en een ondersteunende voetboog kan helpen. Daarnaast kunnen het doen van specifieke teenoefeningen en het gebruik van orthopedische hulpmiddelen, zoals teenstukjes of orthese, nuttig zijn om de tenen in een meer natuurlijke positie te brengen.

Symptomen

Symptomen van afwijkende stand van de tenen kunnen variëren, afhankelijk van het specifieke type en de ernst van de aandoening. Veelvoorkomende symptomen zijn pijn, drukplekken, eeltvorming, moeite met schoenen dragen, en mogelijk zelfs moeilijkheden bij lopen of balansproblemen.

Behandeling

De behandeling van afwijkende stand van de tenen omvat schoenadvies, het gebruik van orthopedische hulpmiddelen zoals steunzolen of ortheses, specifieke oefeningen en stretches, fysiotherapie en in sommige gevallen een chirurgische ingreep. Een podotherapeut zal een persoonlijk behandelplan opstellen om de tenen in een gezonde positie en functie te brengen, en zo de symptomen te verminderen en verdere progressie te voorkomen.

Wij zijn aangesloten bij: