Home > Veel voorkomende aandoeningen > Mortonse neuralgie

Mortonse neuralgie

Er is sprake van een zenuwinklemming tussen twee middenvoetsbeentjes. De locatie, oorzaak en pijnklachten kunnen verschillen per persoon. De zenuw kan geïrriteerd of zelfs verdikt zijn. Mortonse neuralgie komt vaker voor bij vrouwen, maar ook mensen met brede voeten of niet geschikte schoenen hebben een verhoogd risico. De pijnklachten zijn vaak scherp en aanwezig tijdens belasten. In sommige gevallen geeft de zenuw een tintelend, dof gevoel of scherpe pijn richting de tenen. De podotherapeut onderzoekt de klacht en oorzaken tijdens een uitgebreid onderzoek met loopanalyses. Vervolgens kunnen de klachten vaak eenvoudig verminderd worden met een goed schoenadvies en/of podotherapeutische zolen.

Wat is Mortonse neuralgie?

Bij deze aandoening is er sprake van compressie of beknelling van een zenuw in de voorvoet. De meest voorkomende locatie is tussen de derde en vierde teen, hoewel het ook kan optreden tussen andere tenen. Het kan leiden tot scherpe, brandende pijn, gevoelloosheid en tintelingen in het betreffende gebied.

Hoe ontstaat Mortonse neuralgie?

De exacte oorzaak van Mortonse neuralgie is niet volledig bekend, maar het wordt verondersteld dat factoren zoals het dragen van te smalle of hoge hakken, traumatisch letsel aan de voet, voetafwijkingen en overmatige druk op de voorvoet een rol kunnen spelen. Deze factoren kunnen de zenuw irriteren en verdikking van het omringende weefsel veroorzaken.

Wat kunt u doen?

Het is belangrijk om schoenen te dragen die goed passen en voldoende ruimte bieden voor de tenen. Het vermijden van hoge hakken en schoenen met smalle neuzen kan de druk op de voorvoet verminderen. Daarnaast kan het dragen van speciale inlegzolen en het uitvoeren van rekoefeningen voor de voet- en kuitspieren verlichting bieden.

Symptomen

Symptomen van Mortonse neuralgie zijn pijn, gevoelloosheid en tintelingen in het gebied tussen de tenen, meestal tussen de derde en vierde teen. De pijn kan verergeren bij het dragen van strakke schoenen, langdurig staan of lopen, en kan gepaard gaan met een brandend gevoel.

Behandeling

Een podotherapeut kan verschillende behandelingsopties bieden voor Mortonse neuralgie. Dit kan het aanpassen van schoenen en het voorschrijven van orthopedische inlegzolen om de druk op de zenuw te verminderen en de voetmechanica te optimaliseren. Daarnaast kunnen rekoefeningen, fysiotherapie en pijnmedicatie worden aanbevolen om symptomen te verlichten.

Wij zijn aangesloten bij: