Home > Pijnklachten > Aandoeningen Peuter / Kleuter

Aandoeningen Peuter / Kleuter

Klaagt uw kind over pijnlijke voeten, knieën, heupen of rug? Eindigt voor uw kind een dagje uit met zeer vermoeide voeten en/of benen? Struikelt uw kind over zijn/haar eigen voeten? Dit kunnen redenen zijn om langs te gaan bij de podotherapeut.

Wanneer de voeten niet juist functioneren, kan dit grote gevolgen hebben voor de motorische ontwikkeling van een kind.

De podotherapeut kan beoordelen of het looppatroon en de voetstand normaal zijn voor de leeftijd en of deze in relatie staan tot eventuele klachten. De beoordeling wordt gemaakt op basis van verschillende metingen en testen. Soms, gebeurt dit in overleg met de huisarts of (kinder)fysiotherapeut.

Algemeen kind

Hypermobiliteit

Hypermobiliteit houdt letterlijk in dat er teveel beweging in de gewrichten mogelijk is door erg soepele banden en pezen. Dit veroorzaakt niet altijd klachten en past tot op zekere hoogte bij bepaalde leeftijden.

Lees verder >

Knieën

Afwijkende stand van de benen

Peuters en kleuters maken een enorme ontwikkeling door. Ook de stand van de benen heeft daar een grote rol in. Een O-stand en een X-stand worden veel gezien tijdens deze ontwikkeling. De O-stand is normaal voor kinderen tot 1 jaar.

Lees verder >

Voeten

Veelvuldig struikelen

Tijdens de groei en ontwikkeling van het kind is een goed looppatroon van groot belang. Veelvuldig struikelen kan een aanwijzing zijn van een afwijkende voet- en/of knie- en heupstand.

Lees verder >

Vermoeide voeten en/of benen

Klaagt uw kind regelmatig over vermoeidheid in de voeten en/of benen? Tot op zekere hoogte is vermoeidheid bij belasten normaal. Echter kan het voorkomen dat vermoeidheid al erg snel opspeelt. Vaak is dit het gevolg van een afwijkend looppatroon.

Lees verder >

Afwijkende stand van de tenen

De stand van de tenen worden beïnvloed door bijvoorbeeld de spierspanning, het looppatroon en de stand van gewrichten. Wanneer hier een disbalans in ontstaat kunnen tenen een afwijkende stand ontwikkelen.

Lees verder >

Morbus Kohler I

Met name de binnenzijde van de voet is zeer pijnlijk. Dit is het gevolg van een groeistoornis van een botje in de voet, mogelijk door een verminderde bloedtoevoer. Morbus Kohler I komt met name voor bij meisjes in de leeftijd van 2-5 jaar.

Lees verder >

Wij zijn aangesloten bij: