Home > Veel voorkomende aandoeningen > Artrose MTP-1 gewricht

Artrose MTP-1 gewricht

Bij artrose van het gewricht van de grote teen kunnen scherpe pijnklachten ontstaan. Met name het afwikkelen van de voet is pijnlijk. Artrose is slijtage van het kraakbeen in het gewricht. Pijnklachten zijn wisselend per persoon, zo ook de behandeling. De podotherapeut zal een uitgebreid onderzoek uitvoeren met loopanalyses. Met deze gegevens kunnen schoenadvies, schoenaanpassing en podotherapeutische zolen voor vermindering van klachten zorgen. 

Wat is Artrose in het MTP-1 gewricht?

Artrose in het MTP-1 gewricht is een vorm van gewrichtsslijtage die optreedt in het grote teengewricht. Het kraakbeen in het gewricht verslechtert geleidelijk, wat leidt tot pijn, stijfheid en verminderde beweeglijkheid.

Hoe ontstaat Artrose in het MTP-1 gewricht?

De oorzaak van artrose in het MTP-1 gewricht is vaak gerelateerd aan langdurige overbelasting, trauma of leeftijd gerelateerde veranderingen. Herhaalde stress op het gewricht kan het kraakbeen beschadigen en uiteindelijk tot artrose leiden.

Wat kunt u doen?

U kunt enkele maatregelen nemen om de symptomen van artrose MTP-1 gewricht te verlichten. Dit omvat het dragen van comfortabele schoenen met voldoende ruimte voor de tenen, het vermijden van activiteiten die de pijn verergeren, het toepassen van ijs of warmte op het gewricht en het volgen van een gezonde levensstijl met voldoende lichaamsbeweging.

Symptomen

De symptomen van artrose MTP-1 gewricht omvatten pijn in het grote teengewricht, stijfheid bij het bewegen, verminderde beweeglijkheid van de teen, zwelling en soms het vormen van botuitsteeksels.

Behandeling

De behandeling van artrose MTP-1 gewricht is gericht op het verminderen van pijn, het verbeteren van de functie en het bevorderen van mobiliteit. De podotherapeut kan verschillende behandelingen bieden, zoals het aanpassen van schoenen om de druk op het gewricht te verminderen, het voorschrijven van op maat gemaakte steunzolen voor ondersteuning en stabiliteit, het toepassen van mobilisatietechnieken om de beweeglijkheid te verbeteren, het adviseren van specifieke oefeningen om de spieren rondom het gewricht te versterken, en het bieden van pijnverlichtingsopties zoals ijs, warmte en medicatie. Het behandelplan wordt individueel afgestemd op de behoeften van elke patiënt en kan in samenwerking met andere zorgverleners worden uitgevoerd voor een holistische aanpak.

Wij zijn aangesloten bij: