Home > Veel voorkomende aandoeningen > Piriformis syndroom

Piriformis syndroom

De musculus piriformis, een spier, loopt van het stuitje naar de heupkop. Direct onder deze spier ligt een zenuw, de nervus ischiadicus. Bij een verkorte of teveel gespannen musculus piriformis ontstaat inklemming van de nervus ischiadicus. Je ervaart dan pijn diep in de bil met mogelijk scherpe uitstraling naar de rug, dijbeen, kuit, enkel of zelfs de voet. Sporters die veel rennen, springen en snelle, korte wisselingen van bewegingsrichting maken lopen extra risico op het ontwikkelen van dit syndroom. De podotherapeut kan vaak door middel van podotherapeutische (sport)zolen de positie en daarmee spanning van de musculus piriformis beïnvloeden. Daarmee neemt de druk op de nervus ischiadicus af. Bewegen kan dan weer zonder pijn!

Wat is Piriformis syndroom?

Piriformis syndroom is een aandoening waarbij de piriformis-spier, gelegen in de bilregio, geïrriteerd raakt of druk uitoefent op de nabijgelegen heupzenuw (nervus ischiadicus). Dit kan leiden tot pijn, tintelingen en gevoelloosheid in de bilregio en het been.

Hoe ontstaat Piriformis syndroom?

De exacte oorzaak van Piriformis syndroom is niet volledig bekend, maar het kan worden veroorzaakt door factoren zoals overmatige spierspanning, spierverkorting, traumatisch letsel aan de bil of heup, overbelasting of anatomische variaties. Deze factoren kunnen leiden tot compressie van de heupzenuw door de piriformis-spier.

Wat kunt u doen?

Patiënten kunnen helpen bij het verlichten van de klachten door rust te nemen, activiteiten met een hoge impact te vermijden en het toepassen van warmte of ijs op het pijnlijke gebied in de beginfase. Het doen van rekoefeningen voor de bilspieren, met specifieke aandacht voor de piriformis-spier, kan ook nuttig zijn. Het dragen van goed ondersteunende schoenen en het vermijden van langdurig zitten of staan kan ook de symptomen helpen verminderen.

Symptomen

Symptomen van Piriformis syndroom omvatten pijn en ongemak in de bilregio, die kan uitstralen naar de achterkant van het bovenbeen. Deze pijn kan verergeren bij langdurig zitten, lopen of staan, en kan gepaard gaan met gevoelloosheid, tintelingen of zwakte in het been.

Behandeling

Een podotherapeut kan verschillende behandelingsopties bieden voor Piriformis syndroom. Dit kan onder andere bestaan uit het uitvoeren van specifieke rekoefeningen en het aanleren van juiste houding en bewegingstechnieken. Daarnaast kan het voorschrijven van orthopedische inlegzolen en het evalueren en corrigeren van de voet- en beenmechanica helpen bij het verminderen van druk op de bilregio. Indien nodig kan de podotherapeut ook samenwerken met andere zorgverleners, zoals fysiotherapeuten of chiropractors, om een uitgebreid behandelplan op te stellen.

Wij zijn aangesloten bij: